VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

03 juli 2013

Beleggers zetten rommel-obligaties buiten de deur

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De aantrekkelijke rentes die rommelobligaties bieden is voor beleggers niet meer genoeg. Zij zetten de obligaties buiten de deur, want ‘junk bonds' zitten knel.

In februari circuleerden de berichten ineens in de media: een aantal grote beleggers zou speculeren op een daling van junk bonds.

Junk bonds ook wel high yield obligaties genoemd zijn bedrijfsobligaties met een lagere kredietwaardigheid, dat wil zeggen een kredietwaardigheid lager dan BBB- van S&P en/ of Baa3 van Moody's.

Grote beleggers waaronder Blackstone, Apollo Global Management, Centerbridge, Oaktree Capital meenden dat de rente op deze rommelobligaties te ver naar beneden was doorgeschoten.

Ook het verschil in rente tussen rommelobligaties en de veiliger geachte Amerikaanse staatsobligaties was flink teruggelopen.

Gevolgen
Volgens deze grote beleggers zaten junk bond beleggers knel. Als de economie verbetert dan zou de rente oplopen en de koersen van deze obligaties dalen. Verslechtert de economie dan stijgt het risico op faillissementen en zijn deze obligaties ook niet aantrekkelijk.

Door het mogelijk terugtrekken van stimuleringsmaatregelen van de Amerikaanse centrale bank als gevolg van een aantrekkende economie schoten de rentes na de toespraak van Bernanke omhoog en waren deze rommelobligaties ineens niet meer zo gewild.

De uitstroom uit trackers die junk bonds volgen is erg hoog op dit moment, de iShares iBoxx $ High Yield Corporate Bd (HYG) daalde alleen al 3,4% over de laatste 5 dagen en kent zich begin 2013 een uitstroom van 2 miljard dollar.

Beleggers die geloven in een verdere daling van junk bonds kunnen hun geld zetten op de ProShares Short High Yield (SJB). Deze tracker beweegt tegengesteld aan de koersen van de junk bonds.

Omlaag
Tegelijkertijd naderen steeds meer obligaties de rommelstatus. Persbureau Bloomberg maakte onlangs bekend dat de kredietwaardigheid van bedrijfsobligaties sneller afbladdert dan op enig moment in de afgelopen vier jaar.

De ratio tussen het aantal op- en afwaarderingen door kredietbeoordelaar Moody's is flink gezakt naar 0,89 ten opzichte van 1,55 op het hoogste punt in 2010, een gelijkbeeld is zichtbaar bij S&P. Het aantal afwaarderingen is dus weer hoger als voorheen, dit geldt ook voor junk bonds. De belangrijkste reden is de teruglopende winstgevendheid bij bedrijven.

Meer kwaliteit
Een aantal grote beleggers, zoals de gigantische vermogensbeheerder Blackstone, koos er in februari voor om van junk bonds over te stappen op senior bank loans, Deze hoge kredietwaardige bankleningen hebben een variabele rente die elke 90 dagen wordt aangepast.

Het renterisico is hier dus een stuk lager doordat de rente niet vast maar variabel is. Blackstone heeft ook een tracker gelanceerd waarmee kleine beleggers de grote jongens kunnen volgen. Het gaat om de SPDR Blackstone/GSO Senior Loan ETF (SRLN).{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}