VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

SNS Nederlands Aandelenfonds

Het ING Dutch Fund, SNS Nederlands Aandelenfonds en Delta Lloyd Deelnemingen Fonds. Het zijn de drie Nederlandse fondsen waarin particuliere beleggers het meeste geld hebben gestoken.

Zijn deze fondsen dat vertrouwen wel waard? Om dat te beoordelen, keken wij naar meer dan alleen kosten, risico en rendement. Wie beheren uw geld en geven deze mensen wel genoeg informatie over wat ze ermee doen? En misschien wel het belangrijkst: voegt een belegging in het fonds in kwestie wel wat toe aan uw portefeuille?

SNS Nederlands Aandelenfonds
Fondsmanager(s):
Corné van Zeijl, Mariëtte Maassen
ISIN-code: NL0000291037
Fondsvermogen: 330 miljoen euro

 
In het kort
Beheerder Corné van Zeijl doet naar eigen zeggen aan ‘gezond verstand beleggen’. Het fonds selecteert Nederlandse aandelen met goede winstvooruitzichten en gezonde balansverhouding. Gestreefd wordt naar een beter rendement dan de AEX-index. Geschikt: Voor beleggers die willen beleggen in de grootste beursgenoteerde ondernemingen in Nederland en mikken op een hoger rendement dan te halen is met aankoop van een mandje AEX-aandelen.

Risico & rendement
De rendementen liepen de afgelopen 1, 3 en 5 jaar achter bij de AEX-index (12,9%, 4,2% en -17,1% tegen 17,9%, 12,4% en -11,3% voor de AEX-index). Ook gecorrigeerd voor risico (koersschommelingen) was het rendement niet best.

Terugblik & vooruitzichten
Informatie is schaars op de fondsenwebsite van SNS Bank. Behaalde resultaten worden niet besproken, net zoals de vooruitzichten van de fondsmanagers ook niet te vinden zijn op de website van de fondsaanbieder.

Samenstelling portefeuille
De portefeuillesamenstelling wijkt (te) weinig af van die van de AEXindex, waardoor het fonds zich niet onderscheidt van de index. Dit wordt bevestigd door de ‘active share’ die met 13 procent bijzonder laag is (eind 2012).

Team
De carrière van beide fondsmanagers is terug te vinden op de website, maar is helaas wel beknopt. Wie van de twee fondsmanagers wat doet en waarvoor verantwoordelijk is binnen het fonds, is onduidelijk.

Zelf beleggen
De directie van SNS Beleggingsfondsen belegt niet in de eigen fondsen; of de fondsmanagers dit wel doen, is niet terug te vinden op de website van SNS Bank. Dat is geen teken van vertrouwen van directie en fondsmanagers.

Prestatievergoeding
Het fonds kent geen prestatievergoeding. De belangen tussen de fondsaanbieder en de fondsbeleggers zijn hierdoor niet in lijn.

Informatievoorziening
Essentiële informatie als jaarverslag, prospectus en maandelijkse factsheet zijn te vinden op de website op, maar daar houdt het wel mee op.

Jaarlijks doorlopende kosten
Voor een Nederlands actief beleggingsfonds is het SNS Nederlands Aandelenfonds goedkoop: 1 procent tegen een gemiddelde van 1,40 procent voor de andere Nederlandse fondsen.

Transactiekosten
Het is goed dat het fonds in zijn jaarverslag aangeeft hoe hoog de transactiekosten zijn binnen het fonds: 0,03% in 2012.

Toegevoegde waarde
Het fonds is de goedkoopste in zijn soort. De prestaties zijn helaas niet al te best. Kostenbewuste beleggers die het SNS Nederlands Aandelenfonds in portefeuille hebben, moeten goed nadenken waarom ze niet voor een (goedkopere) indextracker op de AEX-index kiezen, want afwijken van de index doen de fondsmanagers maar weinig.

{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}