VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Delta Lloyd Deelnemingen Fonds

Het ING Dutch Fund, SNS Nederlands Aandelenfonds en Delta Lloyd Deelnemingen Fonds. Het zijn de drie Nederlandse fondsen waarin particuliere beleggers het meeste geld hebben gestoken.

Zijn deze fondsen dat vertrouwen wel waard? Om dat te beoordelen, keken wij naar meer dan alleen kosten, risico en rendement. Wie beheren uw geld en geven deze mensen wel genoeg informatie over wat ze ermee doen? En misschien wel het belangrijkst: voegt een belegging in het fonds in kwestie wel wat toe aan uw portefeuille?

Delta Lloyd Deelnemingen Fonds
Fondsmanager(s):
Alex Otto, Jack Jonk, Geert-Jan Hoppers,Sandra van der Meer-de Brouwer, Ellen Eijking
ISIN-code: NL0000288389
Fondsvermogen: 570 miljoen euro


In het kort
 

Het fonds belegt in ondergewaardeerde kleine en middelgrote Nederlandse ondernemingen middels een belang van ten minste 5 procent. Gestreefd wordt naar een stabiel dividendrendement en de beheerders worden afgerekend op de prestaties ten opzichte van de AMX-index.

Geschikt
Voor beleggers die willen beleggen in een fonds met niet al te veel aandelen van kleine Nederlandse bedrijven die dividend uitkeren.

Rapportcijfers
Risico & rendement
De afgelopen 1, 3 en 5 jaar presteert het fonds flink slechter dan de AMX-index aan (-0,2%, -6,8% en -11,3% tegen 6,9%, 3,3% en -5,3% voor de AMX-index). Ook gecorrigeerd voor risico (koersschommelingen) was het rendement niet goed.

Terugblik & vooruitzichten
De beheerders bespreken elk kwartaal zeer uitgebreid de prestaties van het beleggingsfonds. In de vooruitzichten stellen de beheerders ook of zij de onderliggende aandelen goedkoop (en daarmee het fonds koopwaardig) vinden.

Samenstelling portefeuille
De fondsbelangen wijken flink af van de samenstelling van de AMXindex, doordat het fonds slechts rond de twintig aandelen bezit en ook (kleinere) niet AMX-bedrijven opneemt in de portefeuille. De ‘active share’ van het fonds is dan ook hoog: 85 procent eind april 2013.

Prestatievergoeding
Het fonds werkt met een prestatievergoeding. De managers ontvangen een bonus als ze beter presteren dan de AMX-index, maar dan alleen als het rendement positief is. Dat waarderen we, omdat de belangen van de fondsmanagers hierdoor in lijn zijn met die van de aandeelhouders.

Zelf beleggen
De directie van Delta Lloyd Asset Management belegt niet in het fonds; of de beheerders dit ook niet doen, is onduidelijk. Geen teken van vertrouwen.

Team
Op de website van Delta Lloyd Asset Management zijn uitgebreide cv’s te vinden van de fondsmanagers. De taakverdelingen of verantwoordelijkheden worden niet besproken. Jammer, want die kwestie is van belang met zo veel kapiteins op één schip.

Informatievoorziening
Delta Lloyd Asset Management heeft een heel duidelijke website en presenteert meer informatie dan het gemiddelde fondshuis.

Jaarlijks doorlopende kosten
Voor een Nederlands actief beleggingsfonds redelijk: 1,29 procent in 2012 tegen 1,40 procent voor de groep actieve Nederlandse beleggingsfondsen.

Transactiekosten
Het fonds geeft elk jaar een indicatie van de transactiekosten, helaas moeten beleggers de percentages zelf berekenen: 0,04% in 2012.

Toegevoegde waarde
Ja. Het fonds heeft een duidelijke strategie en durft te kiezen. Hierdoor is het risico op (negatieve) uitschieters wel groot, wat de afgelopen jaren ook is gebleken.