VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

04 juli 2013

Draghi geeft beleggers wat ze willen: onconventionele steun

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Europese Centrale Bank-president Mario Draghi heeft beloofd de rente laag te houden, een schijnbare breuk met de vuistregel van de ECB dat het monetaire beleid van te voren niet mag worden vastgelegd.

Dit blijkt donderdag uit de maandelijkse persconferentie van de ECB naar aanleiding van het rentebesluit.

"Onze houding voor het monetaire beleid blijft ruim zo lang als nodig is", zei Draghi, die, in tegenstelling tot de vorige persconferentie in juni, een zeer gematigde toon aansloeg.

"Rentestanden blijven op het huidige niveau of lager voor een geruime tijd", aldus de ECB-president, die sprak van een "neerwaartse tendens" in de rente.

Meer in detail over een tijdsspanne wilde Draghi niet treden. "Geruime tijd is geruime tijd en niet zes tot twaalf maanden", zei de ECB-president naar aanleiding van een vraag van een journalist hoe lang geruime tijd nou eigenlijk is.

Herstel
Tijdens de persconferentie herhaalde Draghi de verwachting dat er later in het jaar een economisch herstel inzet, maar dat de neerwaarts risico's voor de economie sterker zijn. van andere centrale banken."

De monetaire ontwikkelingen, zoals de kredietverlening, staan op een laag pitje en de vooruitzichten voor de inflatoire prijsdruk is aan de lage kant, aldus de ECB-president.

Met zijn uitspraken stuurt Draghi de ECB in de richting van het beleid dat eerder zijn Amerikaanse collega Bernanke neerzette: markten zekerheid geven voor langere tijd dat er gestimuleerd zal worden. Maar van precedentwerking wil de Italiaan niet weten:

"Wat er afgelopen maand is gebeurd is een monetaire verkrapping in een aantal segmenten van de rentecurve", aldus Draghi. "We zijn niet aan het reageren op monetaire beleidsbeslissingen

Eerder donderdag handhaafde de ECB de rente op 0,50 procent. Zowel het rentebesluit als de uitspraken over het verwachte pad van de rente werden unaniem genomen zei Draghi. Over een mogelijke renteverlaging werd "uitgebreid" overlegd, aldus Draghi.

Draghi temperde juist de verwachtingen voor de stimulering van de kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf verder. Over obligaties die gedekt zijn door MKB-leningen heeft de ECB een "adviserende rol".

Bernanke zet rente hoger
Rentestanden wereldwijd zijn gestegen nadat Federal Reserve voorzitter Ben Bernanke in mei en juni zei dat aan het einde van het jaar een begin kan worden gemaakt met de afbouw van kwantitatieve versoepeling.

Medio volgend jaar kan de stimulering geheel worden stopgezet als de economie eindelijk sterker begint te groeien en de werkloosheid is gedaald naar 7,0 procent.

Centrale banken die juist geconfronteerd worden met zwakke economische vooruitzichten hebben zich gedwongen gezien zich af te zetten tegen de exit-strategie van de Fed.

Eerder donderdag gaf de Bank of England bij het eerste rentebesluit onder de nieuwe topman Mark Carney aan dat het overweegt bij het komende rentebesluit in augustus ook verwachtingen voor het pad van de rentestanden - forward guidance in het jargon van de markt - af te geven.

De recessie in de eurozone crisis is in het tweede kwartaal waarschijnlijk voor het zevende kwartaal op rij gekrompen. De hogere rentestanden komen daardoor uiterst ongelukkig uit voor Draghi.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}