VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Shell kiest met Ben van Beurden voor eigen kweek

Dat Shell de nieuwe topman binnen de eigen gelederen zou zoeken, was haast een zekerheidje. De keuze voor de Nederlander Ben van Beurden is toch een verrassende.

Peter Voser liet twee maanden geleden weten dat hij Shell wilde verlaten om meer tijd door te brengen met zijn gezin.

De aankondiging kwam voor beleggers uit het niets. 

Dat de opvolger van Voser uit de eigen gelederen komt, is geen verrassing.

Met Van Beurden als troonopvolger zet het naar omzet gemeten tweede oliebedrijf ter wereld (achter Exxon Mobil) de traditie bij troonsopvolgingen voort: onderaan beginnen om vervolgens de bedrijfsladder te beklimmen.

Dat deed de Zwitser Voser, maar ook Jeroen van der Veer bewandelde deze weg.

Van Beurden
De nu 55-jarige scheikundig ingenieur begon zijn werkende leven in 1983 bij Shell en doorliep sindsdien zo’n beetje alle rangen en standen.

Van Beurden was in technische en commerciële functies bij de upstream- (opsporen en naar de oppervlakte halen van olie en gas) als downstreamactiviteiten (van raffinage tot verkoop aan de pomp) gestationeerd op verscheidene continenten.

Pas sinds kort is Van Beurden divisiedirecteur van de downstreamdividie. 

Mede hierdoor lag hij in de opvolgingsstrijd voor de buitenwereld niet op kop.

Meerdere kandidaten
Analisten hadden hun geld vooral gezet op de huidige financieel directeur Simon Henry. Ook Voser was voordat hij in de voetsporen van Van der Veer trad de financiële man van Shell.

Een andere troonpretendent was Andrew Brown, die sinds april 2012 de upstreamtak onder zijn hoede heeft. 

Tegen hem zou kunnen pleiten dat de Brit pas kort de eindverantwoordelijkheid heeft over de grootste Shell-divisie.

Eenzelfde argument kan ook worden losgelaten op de beslissing van Shell’s keuzeheren om de onbekende Van Beurden te promoveren. Hij is pas sinds januari dit jaar verantwoordelijk voor de downstreamdivisie die bovendien nog een fikse opknapbeurt moet ondergaan.

President-commissaris Jorma Ollila zegt in een reactie dat “Van Beurden de sector goed kent en een uitgebreide ervaring heeft binnen de groep. Van Beurden zal verder werken aan het uitvoeren en uitbouwen van ons strategisch plan.”

Toekomst
Operationeel gezien moet Van Beurden er voor gaan zorgen dat de groei bij Shell erin blijft. De stevige productiedoelstelling voor 2017/2018 is vastgepind op vier miljoen vaten olie-equivalent per dag. Daar zal de nieuwe man hoe dan ook een aardige kluif aan hebben.

Ook niet onbelangrijk is zijn rol bij het binnenboord houden van de gepasseerde kandidaten. Dat is vaak lastig. Voor Henry en Brown lonkte de felbegeerde hoogste post van ‘chief executive officer’, maar die is opeens uit het zicht. 

Of beide heren (nog altijd) kunnen leven met een rol in de schaduw moet de komende tijd blijken.   

LEES MEER:

2 mei 2013

31 januari 2013

1 november 2012

26 juli 2012

26 april 2012

2 februari 2012

27 oktober 2011

31 augustus 2011

28 juli 2011

3 juni 2011

Op de hoogte blijven?



Gerelateerde artikelen