VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Sectoroverzicht: tech presteert, grondstoffen onderuit

De beursrally die vorig jaar mei begon, is nog niet uitgeraasd. Vooral in Amerika gaat het beleggers voor de wind, maar ook in Europa stijgen koersen gestaag. De winsten zijn alleen niet gelijk verdeeld over de verschillende sectoren.

Welke sectoren presteerden het afgelopen jaar het best en welke het slechtst? En wat zijn de vooruitzichten van deze sectoren? Drie goed en drie slecht presterende Europese sectoren op een rij.

 Technologie
+ 34 procent
 

De opkomst van smartphones en tablets speelt een belangrijke rol bij de groei in de techsector. Ondanks de recessie is de explosieve groei van het gebruik van deze apparaten doorgegaan. 

Chipproducenten en bedrijven die toeleveren aan deze industrie, profiteren van de ontwikkeling. In Nederland is chipmachinefabrikant ASML (+54 procent) hiervan het meest sprekende voorbeeld.

Ondertussen komen wel kleine haarscheurtjes in het groeiverhaal van de sector.

De interesse voor het topsegment in de smartphonemarkt lijkt af te nemen. Het is de vraag of techaandelen ook het komende jaar tot de snelst stijgende sectoren zullen horen.

 Banken en verzekeraars
+ 32 procent

Wellicht onverwacht, maar een gespreid mandje bank- en verzekeringsaandelen was een topbelegging geweest de afgelopen twaalf maanden.  

De beursstijging is volgens velen te danken aan de Draghi-put, het idee dat de Europese Centrale Bank alles in het werk zal stellen om te voorkomen dat de eurozone uit elkaar klapt.

Voor de eurocrisis geldt nog wel altijd of deze definitief is opgelost.

De ‘redding’ van Cyprus zorgde dit voorjaar voor onrust op de financiële markten. En een regeringscrisis in Portugal joeg de financiële markten anderhalve week geleden nog schrik aan.

Zodra de crisis weer de kop opsteekt, zijn de financiële aandelen de eersten die onderuit gaan.

Autobedrijven en toeleveranciers
+37 procent

Mei 2013 was voor de Europese autoverkopen de slechtste maand mei in zo’n twintig jaar.

Maar bij verschillende Europese automakers compenseren opkomende markten de Europese misère.

Het gaat dan om de Duitse topmerken als BMW (+28 procent) en Daimler (46 procent), maar ook het Franse Renault (+78 procent) doet het goed buiten het oude continent.

De vooruitzichten van de sector zijn desondanks mistig. Wat betreft de Europese autoverkopen kan het bijna niet anders of de enige weg voor de sector is de weg omhoog.

Tegelijkertijd kunnen de opkomende markten juist te maken krijgen met een groeivertraging.

 Olie & gas
-5 procent

Grote energieconcerns hebben een zwak jaar achter de rug. Het aandeel Shell daalde bijvoorbeeld van 28 naar 26 euro.

De oliemajors bewegen veelal mee met de olieprijs. Na een sterke stijging in de aanloop naar de financiële crisis van 2008 schommelde de olieprijs de afgelopen jaren rond de 100 dollar. Olieaandelen zijn eerder meegestegen, maar de rek lijkt er nu uit.

Tegelijkertijd wordt er nog steeds op enorme schaal geïnvesteerd in (onconventionele) energiebronnen. Dienstverleners aan de sector als SBM Offshore (+36 procent) en het Amerikaanse Core Lab (+38 procent) profiteren hiervan.

Hoe lang deze investeringshausse aanhoudt moet blijken. Als de olieprijs blijft kwakkelen of zelfs gaat zakken door het toegenomen energieaanbod zijn koersdalingen niet uitgesloten.

 Telecom
-2 procent

De Mexicaanse telecommiljardair Carlos Slim lijkt zijn geld op de verkeerde aandelen te hebben gezet. Terwijl Europese telecomaandelen 2 procent daalden, kelderden zijn investeringen: KPN met 63 procent en Telekom Austria met 29 procent.

De sector moet grote investeringen doen in onder meer nieuwe mobiele datanetwerken. Fragmentatie en een woud aan regelgeving maken dit moeilijk.

In Brussel wordt door eurocommissaris Neelie Kroes gezocht naar manieren om de obstakels weg te halen.

Maar Brusselse molens draaien traag, waardoor het de vraag is of de telecom in Europa aan de vooravond staat van herstel.

 Grondstoffen
-17 procent

Net als de prijsontwikkeling van olie, is ook de prijsontwikkeling van andere grondstoffen gestagneerd. Het afkoelen van de Chinese economie speelt hierbij een belangrijke rol.

De vraag naar grondstoffen groeit hierdoor minder hard merkt bijvoorbeeld de grootste staalproducent ter wereld ArcelorMittal (-19 procent), maar ook kleine broer Aperam (-11 procent).

Wat betreft China en andere opkomende markten lijkt voor de korte termijn alleen maar verdere groeivertraging in het vat te zitten. Het is afwachten of dit de koersen verder onder druk zal zetten.

{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}