VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aandelen presteren twee keer zo goed in tijden van dalende rentes

Renteverlagingen worden op de beurs vaak met gejuich onthaald. Renteverhogingen jagen beleggers doorgaans schrik aan. Misschien is dat onterecht zo laat de historie zien.

Rente is een belangrijk middel voor de centrale banken om de economie te sturen. Het maandelijkse rentebesluit van de Fed en de ECB kan ook op warme belangstelling rekenen van beleggers.

Op de persconferentie na afloop van die bijeenkomsten van centrale bankiers wordt meegedeeld of de rente omhoog gaat, gelijk blijft of juist neerwaarts wordt bijgestuurd.

Normaal gesproken zijn die rentebewegingen geen verrassingen en gaat het de markt met name om de toelichting van centrale bankbazen Ben Bernanke (Fed) of Mario Draghi (ECB) in de hoop dat hun woorden verborgen boodschappen voor de toekomst bevatten.

Al verwerkt

De rentebesluiten hebben dan ook geen al te sterk effect op de beurskoersen. Vaak zijn deze effecten al in de koersen verwerkt. Op het moment dat de markt renteverlagingen verwacht heeft dat vaak een positief effect op aandelenkoersen.

Andere vermogenstitels, zoals obligaties, worden immers minder aantrekkelijk door rentverlagingen, waardoor aandelen aantrekkelijker en meer gevraagd worden.

Renteverlagingen kunnen bedoeld zijn om de economie een extra zetje te geven. De leenkosten van bedrijven -de kapitaalkosten- worden in theorie lager.

Proef op de som
Renteverlagingen zouden dus goed nieuws moeten zijn voor beleggers, terwijl renteverhogingen dat niet zijn. Maar klopt dat ook in praktijk?

Wij onderzochten de prestaties van aandelen in periodes van rentestijgingen en rentedalingen. Zo'n periode eindigt op het moment dat de trend keert van rentestijgingen naar -dalingen en andersom.

Wij keken naar de S&P500-index vanaf 1971. Daaruit blijkt dat aandelenkoersen zowel in tijden van rentestijgingen als -dalingen stijgen. In tijden van renteverlagingen is die stijging meer dan het dubbele ten opzichte van de periodes waarin de rentes vehoogd worden: het cumulatief rendement over een periode van 42 jaar is 227% om 111%.

Ook is duidelijk dat koersstijgingen vaker voorkomen als de rentes een dalende trend vertonen. In periodes van rentestijgingen steeg de S&P500-index 15 van de 24 keer oftewel in 62,5% van de gevallen, voor rentedalingen was dat getal iets hoger namelijk 17 van de 25 keer oftewel in 68% van de gevallen.

De kans op koersstijgingen zijn dus groter in tijden dat de rentes dalen, maar veel scheelt het niet.

 
Periode van januari 1971 t/m juli 2013; S&P500-index (rood), Fed Funds Target rate (blauw)