VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

16 juli 2013

Verkoop Franse dochter geeft Grontmij lucht

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

In januari van dit jaar kondigde Grontmij het al aan: de Franse monitoring & testing dochter moet worden verkocht. Dat is nu gelukt. Met de opbrengst kan Grontmij zijn schuld verlagen.

Het Franse private-equityhuis Siparex is voor 71 miljoen euro de nieuwe eigenaar van de monitoring & testing activiteiten van Grontmij.

De opbrengst voor Grontmij bedraagt 67 miljoen euro. Het restant bestaat uit de nettoschuld die wordt overgedragen aan de nieuwe eigenaar.

De activiteiten werden in 2010 verworven met de dramatisch uitgepakte overname van het Ginger. Het toenmalige management dacht met deze Franse concurrent een waardevolle overname te doen.

Maar de met veel schuld gefinancierde overname bracht Grontmij in grote problemen. Door geld op te halen kon het bedrijf vorig jaar het hoofd boven water houden.

Via de verkoop van het winstgevende onderdeel monitoring & testing, dat o.a. bouwaudits pleegt en hierdoor niet tot de kern van de bedrijfsactiviteiten behoort, wil topman Michiel Jaski nu weer vooruit kijken.

Schuld verlichting
De financiële positie van Grontmij wordt met de verkoop een stuk aangenamer.

Door zeer zwakke marktomstandigheden was de schuldratio, verhouding netto schuld/ bedrijfsresultaat (ebitda), in het eerste kwartaal opgelopen van 3,0 naar 3,8. Dat is wel erg dicht tegen de bankeis van 4,0.
 
De opbrengst van de verkoop haalt een hap uit de nettoschuldpositie van 132 miljoen euro.

Winstgevendheid buiten de deur
Dat neemt niet weg dat het nu verkochte bedrijfsonderdeel in 2012 goed was voor een omzet van 109,5 miljoen euro en een opbrengst voor rente uitgaven, gelastingen en amortisatie (ebita) van 9,3 miljoen euro.

Grontmij zet daarmee ruim 12 procent van de totale omzet buiten de deur waarop liefst een derde van het ebita-resultaat werd behaald.

Ondanks het feit dat hiermee een winstgevend onderdeel buiten de deur wordt gezet, laat Grontmij weten dat indien de deal pro forma eind 2012 zou zijn gesloten de verhouding netto schuld/ bedrijfsresultaat op 2,0 zou zijn uitgekomen.

Dat is een vol punt minder is dan het gerapporteerde cijfer van 3,0 per ultimo 2012. Hoe de financiële positie er eind dit jaar uit zal zien is nog onduidelijk. De jaarstart was moeizaam. 

De ebita-marge daalde over het eerste kwartaal van 3,1 procent over geheel 2012 naar 1,3 procent.

In 2015 wil Grontmij uitkomen op een marge van 6 tot 8 procent.

Nieuwe schuldvoorwaarden
Een versterkte balans stelt de onderneming in staat om met haar financiers om tafel te gaan zitten en de leenvoorwaarden opnieuw te bespreken. Die werden vastgesteld toen de onderneming er aanzienlijk minder goed voorstond.

Nu Grontmij weer over een solide financiële positie beschikt kan de rente die zij betaald op haar schulden best omlaag, wat de winstgevendheid kan verbeteren.

Hierdoor vormt de verkoop het sluitstuk van de episode waarin de focus lag op orde op zaken stellen.

De blik moet nu worden gericht op winstgevende groei.

Lees meer:
 16 juli 2013

 28 februari 2013

21 januari 2013

14 november 2012

30 augustus 2012

8 juni 2012

18 mei 2012

20 februari 2012

20 januari 2012

9 januari 2012Gerelateerde artikelen

Aandeelhouders Grontmij maken zich op voor verhuizing naar Zweden
Grontmij veranderde beloningsbeleid vlak voor overname
Grontmij weet winstgevendheid flink te verhogen
30-10-2014

In het derde kwartaal heeft Grontmij de winstmarge weten op te krikken. Ma…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}