VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ASML weet nog altijd positief te verrassen

Na een kortstondige dip zit chipmachinefabrikant ASML weer in de upswing. Het concern verhoogt de omzetverwachting voor geheel het jaar en dat zet de toch al zo fors gestegen koers nog wat hoger.

Het eerste kwartaal van 2013 was het slechts kwartaal voor ASML in drie jaar tijd. Maar nu begint de markt voor chipmachines toch echt vaart te krijgen, met dank aan de grote vraag naar smartphones en tablets.

Dit brengt het concern uit Veldhoven er toe de omzetverwachting voor dit jaar te verhogen tot boven de 5 miljard euro. Eerder raamde het een omzet gelijk aan de 4,73 miljard over 2012.

De omzetprognose is exclusief de verwachte omzetbijdrage van circa 180 miljoen euro van het overgenomen Amerikaanse bedrijf Cymer, fabrikant van de lichtbron voor de nieuwe zeer complexe EUV-machines, dat per 30 mei is geconsolideerd.

Tweede kwartaalcijfers
De cijfers van ASML over het tweede kwartaal zijn licht beter dan het bedrijf zelf had voorspeld en iets boven de gemiddelde analistenverwachting.

De omzet is uitgekomen op 1,155 miljard euro, tegen een eigen raming van 1,1 miljard euro en 892 miljoen euro het kwartaal ervoor.

De brutomarge ligt met 41,8 procent aan de bovenkant van de afgegeven bandbreedte en is beduidend hoger dan de 38,2 procent over het eerste kwartaal.

Gecorrigeerd voor effecten gerelateerd aan de overname van Cymer zou de brutomarge op 43 procent zijn uitgekomen, waarmee de winstgevendheid boven die van 2012 uitkomt.

Plussen en minnen
Voor het derdekwartaal verwacht ASML een omzet van 1,3 miljard (inclusief Cymer). De brutomarge zal naar verwachting iets dalen

Ondanks het lopende co-investeringsprogramma met grote klanten als Samsung, Intel en TSMC en de controle die het nu over Cymer heeft, heeft ASML in het tweede kwartaal nauwelijks progressie geboekt bij de verhoging van de productiviteit van zijn nieuwste generatie machines.

Ceo Peter Wennink houdt vertrouwen dat de benodigde deze EUV-machines op termijn veel sneller zullen worden.

Hoge verwachtingen
ASML stevent dit jaar volgens analistenramingen af op een winst per aandeel van circa 2,30 euro (2012: 2,70 euro) en dat kan met de opgaande cyclus in aantocht in 2014 oplopen tot 3,60 euro.

Dat is fraai, maar de fors gestegen beurskoers impliceert een stevige koers-winstverhouding van 18,5 voor 2014.
ASML, ontsproten uit het Philips-concern, is op de beurs nu ruim 27 miljard euro waard, vergeleken met een kleine 22 miljard voor Philips.

Beleggers zetten hun geld graag op de speler die circa 80 procent van de markt voor geavanceerde lithografiesystemen in handen heeft en qua technologische ontwikkeling op de concurrentie vooruit loopt.

Met een dergelijke waardering moet ASML natuurlijk wel blijven presteren en ook het EUV-programma tot een succes maken.




Gerelateerde artikelen