VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

AkzoNobel gaat nog meer bezuinigen

AkzoNobel boekte in het tweede kwartaal een lagere omzet en bedrijfsresultaat. De minnen worden vooral veroorzaakt door hogere kosten voor herstructureringen en de verkoop van een bedrijfsonderdeel.

De omzet van AkzoNobel daalde in het tweede kwartaal van dit jaar met 4 procent tot 3,9 miljard euro. De verkoop van de Pakistaanse chemie activiteiten droegen voor de helft bij aan de daling.

Ontwikkelingen op valutagebied en prijs/mix effecten zorgden voor de overige 2 procent omzetdaling. Dat betekent dat de volumes voor het grootste deel op peil bleef, met uitzondering van de chemietak waar de volumes zwaar onder druk stonden.

Compensatie door groei in China
Binnen de twee verftakken, decoratieve verven en performance coatings, was de volumeontwikkeling aanmerkelijk beter, ondanks moeilijke marktomstandigheden.

Groei in opkomende landen compenseerde lagere verkopen in de volwassen, Met name de verkoop van decoratieve verven in China vormt een lichtpunt.

Resultaat sterker omlaag
Onder aan de streep was de schade groter. Het operationele inkomen daalde met 17 procent flink tot 322 miljoen euro. Lagere omzetten, hogere kosten in verband met herstructureringen en de voorkeur van afnemers voor goedkopere producten met lagere marges eisten hun tol.

Eenmalige meevallers
De netto winst daarentegen ging omhoog naar 429 miljoen euro, bijna een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Daar waren wel twee eenmalige meevallers voor nodig.

Een belastingbate van 124 miljoen euro en een boekwinst van 121 miljoen euro op de verkoop van de Pakistaanse chemie activiteiten voorkwamen dat ook de netto winst een duikeling maakte.

2013 wordt minder dan 2012
Bij de publicatie van de cijfers over het eerste kwartaal vond Akzo het nog te vroeg voor een voorspelling voor de rest van het jaar. Nu verwacht de onderneming dat door de hogere herstructureringskosten en de aanhoudend zwakke marktomstandigheden de winst niet boven de 908 miljoen euro van 2012 zal uitkomen.

Meer kostenbesparingen
In 2011 begon AkzoNobel drastisch in de kosten te snijden om het hoofd te bieden tegen de economische tegenwind. Inmiddels heeft dat geresulteerd in 381 miljoen euro besparingen en de onderneming is goed op weg om de doelstelling van 500 miljoen euro te halen aan het einde van dit jaar.

Toch wordt nog een tandje bijgeschakeld. AkzoNobel wil de kosten verder omlaag brengen en investeert daar voor 120 miljoen euro in dit jaar, hetgeen de resultaten in het lopende boekjaar verlaagd, maar de opbrengsten daarvan moeten in 2014 zichtbaar worden. De vraag is of die dan ook weer te niet worden gedaan door de moeilijke marktomstandigheden.




Gerelateerde artikelen