VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Imtech om duidelijkheid gevraagd na plots winstalarm

Uitgerekend in de periode waarin Imtech bij beleggers de hand ophoudt voor vers kapitaal, kwam de technisch dienstverlener met de vierde winstwaarschuwing in vijf maanden. Beleggers vragen Imtech om meer duidelijkheid.

Het was een qua timing in Nederland niet eerder vertoond slechtnieuwsbericht.

Op 18 juli, precies op de laatste dag dat beleggers moesten bepalen of ze wilden meedoen met de 500 miljoen euro grote aandelenuitgifte (claimemissie), verraste Imtech met een .

Aanvullende vragen

Dat bericht - op een ongebruikelijk tijdstip - riep aanvullende vragen op over de gezondheidstoestand van het in de kreukels liggende concern.

Namens beleggers heeft beleggersvereniging VEB daarom negen nieuwe vragen bij Imtech neergelegd.

Zo is ongewis welke precieze nieuwe ontwikkelingen in de Benelux en bij onderdeel Imtech Marine ten grondslag lagen aan de winstwaarschuwing.

Daarnaast is onduidelijk wat Imtech precies bedoeld met ´valuation allowances´ en ´expected project losses´ waarover in het persbericht wordt gesproken.

Voordat de aangepaste inschrijvingsperiode eindigt (25 juli) zou het bedrijf de ins en outs over de nieuwe tegenvallers moeten melden. Alleen met een zo compleet mogelijk beeld kunnen beleggers geïnformeerd een gedegen beleggingsbeslissing nemen.

Waarschuwingen 
Sinds februari dit jaar stuurt Imtech de ene winstwaarschuwing na de andere de wereld in.

Fraude in Duitsland en Polen en andere creatieve boekhoudpraktijken bij andere onderdelen bezorgden de technisch dienstverlener dermate forse verliezen dat Imtech in financiële ademnood kwam.

Om bankschulden terug te betalen, was aanvankelijk 500 miljoen euro vers kapitaal nodig. In het onheilspellende bericht van 18 juli bleek dat bedrag al niet meer afdoende.

De plaatsing van 30 miljoen euro aan zogeheten cumulatief preferente financieringsaandelen bij ING en Rabobank was noodzakelijk geworden.

Ook het verkopen van bedrijfsonderdelen en mogelijke aanvullende kapitaalsversterkingen sloot Imtech in dat persbericht niet langer uit.

Onbeantwoord
In aanloop naar de emissie is de hele organisatie door (forensische) accountants, bankiers en juristen binnenstebuiten gekeerd.

Dan roepen nieuwe tegenvallers, nauwelijks een maand nadat de jaarrekening van het bedrijf is opgesteld en door accountant KPMG is gecontroleerd, automatisch vragen op. Vragen die Imtech in het persbericht onbeantwoord liet.