VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

24 juli 2013

Winstval Apple vraagt om offensief

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Topman Tim Cook moet uit een ander vaatje tappen. De koers van Apple beweegt nu al een halfjaar zijwaarts om en nabij de 400 dollar. Nieuwe succesnummers ontwikkelen is het devies. 

De glans is er al enige tijd af bij het aandeel Apple. Sinds de koerspiek tot boven de 700 dollar in september vorig jaar heeft het aandeel 40 procent ingeleverd.

Hoewel de koers van Apple na de dood van mede-oprichter Steve Jobs het hoogste punt ooit bereikte, heeft het Amerikaanse concern onder leiding van Tim Cook geen aansprekende innovaties laten zien.

En dat knaagt meer en meer, vooral omdat de concurrentie steeds sterker wordt. Deze komt vooral van Google's Android platform voor smartphones, waar onder meer Samsung gebruik van maakt.

Zelfs Microsoft kwam vorig jaar met een tablet. Hoewel nog niet erg succesvol toch de eerste computer ooit van de softwarereus. In tegenstelling tot Apple biedt Microsoft een voor andere merken bruikbaar systeem.

Stand van zaken
De voormalig groeibriljant Apple heeft over het , periode april-juni, een winstdaling van 22 procent moeten slikken tot 6,9 miljard dollar, oftewel 7,47 dollar per aandeel.

De omzet steeg met een magere 1 procent tot 35,3 miljard dollar, terwijl de brutomarge uitkwam op 36,9 procent, aanmerkelijk lager dan de 42,8 procent een jaar terug.

Het was het zesde kwartaal op rij dat de marge daalde. Voor beleggers kwam dit bericht niet als een verrassing; de cijfers vielen zelfs mee. 

Dat Apple het afgelopen kwartaal de marktverwachting wist te verslaan kwam doordat het toch meer iPhones wist te slijten.

31,2 miljoen telefoons gingen over de toonbank in drie maanden tijd, tegen 26,1 miljoen iPhones in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Offensief vereist
Apple heeft dit jaar nog geen nieuw model iPhone of iPad op de markt gebracht. Het groeiend aandeel van oudere en goedkopere producten in de verkoopmix -de iPad 4 en iPad mini meegerekend- weegt op de winstgevendheid van de onderneming.

Apple kijkt onder meer naar nieuwe producten voor de televisiemarkt die verder rijken dan de Apple TV set-top box.

Cook beloofde nog deze herfst, maar ook in 2014, met nieuwe producten de markt op te komen.

Daarnaast kan de topman mogelijk het fysieke winkelnetwerk verder uitgebreiden, en zich beter positioneren op de zakelijke markt en groeimarkten als India. 

Of beleggers dit zien als voldoende offensief moet blijken.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}