VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De vijf succesvolste analisten

Dagelijks schieten ze over het scherm: de koop- en verkoopadviezen, waarmee analisten hun voorschot op de toekomst van beursfondsen geven. Maar het ene advies is het andere niet. Welke analist voorspelde het beste?

Analistenaanbevelingen: veel beleggers gebruiken ze als een soort van onbetaald beleggingsadvies.

Dat is op de keper beschouwd nog niet zo eenvoudig want de oordelen van de marktvolgers over specifieke aandelen loopt ver uiteen.

Kiezen voor het gelijk van de meerderheid is niet aantrekkelijk. Onderzoek toont aan dat beleggers niet per definitie betere rendementen behalen als ze de mening van de meerderheid van het analistengilde volgt.

Op individueel niveau kan dat anders liggen. De ene analist blijkt gewoonweg beter in zijn vak dan zijn collega's. Wie het lijstje met analisten bekijkt die Nederlandse aandelen volgen ziet dat er grote verschillen zitten in prestaties.

Ranglijst
Persbureau Bloomberg verzamelt adviezen van analisten, berekent welke rendementen behaald konden worden door hun oordeel op te volgen en hoe die opbrengsten zich verhouden tot de gehele markt.

Daaruit volgt een score die aangeeft hoe goed of slecht de taxaties blijken van deze analist ten opzichte van collega's die hetzelfde aandeel volgen.

In het onderzoek zijn ongeveer 60 analisten meegenomen. Hierbij de top vijf over afgelopen jaren en hun oordeel over in Nederland genoteerde aandelen die ze volgt.

Penny Butcher, werkzaam bij Morgan Stanley, blijkt de beste taxaties te hebben gedaan afgelopen drie jaar. Zij volgt vooral de transportsector en daarmee ook het in Amsterdam genoteerde Air France-KLM.

Haar oordeel over dat aandeel is momenteel ‘neutraal', niet kopen of verkopen dus. en is neutraal over het aandeel. Over alle aandelen die zij totaal volgde de afgelopen 3 jaar behaalde zij de hoogste score.

Nummer twee is Matthew Lloyd, analist bij HSBC. Hij bleek afgelopen periode erg accuraat in zijn oordeel over de aandelen Electrocomponents en Sthree. Lloyd volgt ook Randstad dat hij een neutraal advies geeft met een koersdoel van 32 euro.

Op de derde plaats staat Stephan Kippe van de Duitse Commerzbank, tot nu toe de beste voorspeller van het aandeel DSM. De analist adviseert beleggers het aandeel te kopen met een koersdoel van 52 euro. Verder zat de analist goed bij de aandelen Solvay, Air Liquide en H&R AG.

Op plaats vier staat Jon Cox, analist bij Kepler Chevreux. Nederlandse aandelen die deze analist volgt zijn Unilever en Douwe Egberts. Cox geeft een koopadvies voor Unilever met een koersdoel van 35 euro, verder adviseert de analist beleggers het bod op Douwe Egberts te accepteren.

Op de vijfde plaats is de eerste Nederlander te vinden: Teun Teeuwisse, de analist die eind vorig jaar hard in aanvaring kwam met Imtech en uiteindelijk zijn gelijk haalde. Ook voor wat betreft zijn oordelen over Randstad, Brunel en Adecco zat Teeuwisse afgelopen tijd goed.

Voor Randstad en Brunel geeft Teunisse een koopadvies. USG People en Ordina -ook die Nederlandse aandelen volgt de ABN Amro-analist- komen niet verder dan het advies ‘afbouwen', terwijl Imtech nog altijd een verkoopadvies krijgt.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}