VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Imtech heeft geïnteresseerde partijen al ‘nee' verkocht

Partijen die munt willen slaan uit de financiële kwetsbaarheid van Imtech zijn bij het concern aan het verkeerde adres. Topman Gerard van de Aast heeft hen ‘nee' verkocht. En de jaarrekening over 2012 is ondanks recente afwaarderingen nog altijd correct.

Dat zei de eind februari aangetreden topman op vragen van beleggers tijdens de aandeelhoudersvergadering (ava) van de technisch dienstverlener.

Imtech is de afgelopen weken ‘door verschillende partijen benaderd om Imtech-krenten uit de pap te halen', aldus Van de Aast.

‘Dat is op dit moment niet aan de orde en we gaan dat dus niet doen'.

Beleggers twijfelden aan de financiële soliditeit van het geplaagde bedrijf nadat Imtech behalve een aandelenuitgifte van 500 miljoen euro ook plotseling voor 30 miljoen euro preferente aandelen bij twee banken plaatste.

‘Vol gefocust'
Van de Aast en zijn financiële rechterhand gaven aan dat het bedrijf na het afronden van die claimemissie momenteel ‘vol gefocust' is op het verbeteren van de operationele prestaties en het werkkapitaalbeheer.

‘Tot nader order doen we dat om het huis op orde te krijgen', zei cfo Hans Turkesteen.

Die bijeenkomst vindt toevalligerwijs plaats exact twee weken nadat de technisch dienstverlener voor de vierde keer in vijf maanden een winstwaarschuwing uitstuurde.

Dat winstalarm kwam op een opmerkelijk moment. Op de laatste dag van de periode waarin beleggers konden beslissen om mee te doen met de kapitaalinjectie meldde Imtech dat het op nieuwe tegenvallers was gestuit in de Benelux, Duitsland, Oost-Europa en bij haar Marine divisie.

‘Het summum van ongelukkig. Een winstalarm tijdens de claimperiode is uiterst onaangenaam', aldus Van de Aast.

Deze onvoorziene ontwikkelingen leidden volgens Imtech tot ‘significante verliezen' van nog eens 40 miljoen euro.

‘Geen twijfel aan jaarrekening'
Die miljoenenafwaarderingen voedden de twijfels of de jaarrekening per einde 2012 nog wel ongemoeid in stand kon blijven.

Accountant KPMG had medio vorige maand nog een goedkeurende krabbel onder die jaarstaat geplaatst.

Volgens Turkesteen betreft de ‘bulk' van die 40 miljoen ‘volwaardige' posten die volgens de boekhoudregels in 2013 moesten worden genomen. ‘Een deel heeft weliswaar betrekking op 2012, maar vormen geen aanleiding om de jaarrekening 2012 aan te passen' aldus Turkesteen tijdens de bijeenkomst. ‘Er is geen enkele reden om te twijfelen aan de jaarrekening 2012'.

En hoe zeker is Imtech dat er niet nog nieuwe lijken uit de kast rollen? ‘Categorisch uitsluiten kan ik het niet', zei Van de Aast.

‘Ik kan u niet vertellen wat ik zelf niet weet. Garanderen dat er niets meer komt kan ik dus niet, maar we hebben alles gedaan dat redelijkerwijs van ons te verwachten is'.

Extra geld
Naast de winstwaarschuwing verraste Imtech op 18 juli door 30 miljoen euro aan extra kapitaal op te halen. In reactie op de vraag waarom dit nodig was, gaf topman Van der Aast aan dat het idee bij de banken ING en Rabobank vandaan kwam.

Zij stelden, nadat ze op de hoogte waren gesteld van het slechte nieuws, een blijk van vertrouwen te maken. Als zij nog eens 30 miljoen euro in de onderneming zouden steken middels de preferente aandelen, zou dat naar de markt toe een gebaar zijn dat zij in ieder geval vertrouwen hadden in de onderneming.

Imtech vond dat ook een goed idee en ging graag op het voorstel in. Helaas pakte de markt het signaal anders op en herrees de twijfel juist over de financiële stabiliteit van de onderneming.