VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

05 augustus 2013

Grontmij mist schulddoel banken

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Ingenieursbureau Grontmij gaat eind dit jaar een flink deel van zijn schulden aflossen. Dat is hard nodig. Afgelopen kwartaal miste het bedrijf een van de doelstellingen die het met zijn banken had afgesproken.

Grontmij heeft vorig jaar strakke eisen opgelegd gekregen voor de schuldratio's.

De verhouding tussen de nettoschuld en de operationele winst (net debt/EBITDA) moet tot eind volgend jaar in stappen omlaag worden gebracht naar 2,5.

Het afgelopen kwartaal stond de verhouding net debt/EBITDA op 3,8. Dat had volgens de afspraken 3,5 moeten zijn. Grontmij kreeg van de banken echter respijt.

Maar dat schuldreductie hard nodig is staat buiten kijf. Bestuursvoorzitter Michael Jaski hoopt eind dit jaar 63 tot 64 miljoen euro terug te betalen op een nettoschuld van in totaal 149,2 miljoen euro.

Verminderen
Deze aflossing wordt gefinancierd uit de verkoop van de Franse Monitoring & Testing-tak voor een ondernemingswaarde van 71 miljoen euro aan een groep Franse investeerders.

Zoals het er nu uitziet resteert aan het eind van het jaar ongeveer 85 miljoen euro aan schuld. Voor een net debt/EBITDA-ratio van 2,5 moet Grontmij op jaarbasis dan 34 miljoen euro operationele winst maken.

Het is nog niet zo vanzelfsprekend dat dit gaat lukken. In 2012 werd een operationele winst van 27,5 miljoen euro gedraaid en dit jaar is tot op heden minder dan 2012. Grontmij wijt dit aan de slechte economie in de landen waar de ingenieurs actief zijn.

De eerste twee kwartalen van het jaar heeft Grontmij 391,7 miljoen euro omzet gedraaid. Ten opzichte van de eerste jaarhelft van 2012 was dit 3,2 procent minder. Omzetkrimp dus. Dit terwijl het bedrijf een jaar geleden nog zei te streven naar omzetgroei: 3 tot 5 procent per jaar.

Transitie
Grontmij mikt daarnaast voor 2015 op een winstmarge (EBITA-marge) van 6 tot 8 procent. Het eerste halfjaar was de winstmarge 3,3 procent, een flink eind verwijderd van dit doel.

Er wordt wel in de kosten gesneden om de winstgevendheid op te schroeven. Vanaf 2015 moet op jaarbasis 24 miljoen euro worden bespaard.

Michiel Jaski noemde 2012 een half jaar geleden een transitiejaar. Dit jaar lijkt echter niet veel meer te brengen dan een verbetering van de schuldpositie en verdere kostenbesparingen. Het heeft er daarmee alle schijn van dat ook 2013 als transitiejaar de boeken in zal gaan.

Transitiejaren worden aandeelhouders vaak niet zoveel wijzer van. Op de Amsterdamse beurs daalde het aandeel Grontmij maandagochtend dan ook tot bijna 5 procent.

LEES MEER:

 16 juli 2013

 28 februari 2013

21 januari 2013

14 november 2012

30 augustus 2012

8 juni 2012Gerelateerde artikelen

Aandeelhouders Grontmij maken zich op voor verhuizing naar Zweden
Grontmij veranderde beloningsbeleid vlak voor overname
Grontmij weet winstgevendheid flink te verhogen
30-10-2014

In het derde kwartaal heeft Grontmij de winstmarge weten op te krikken. Ma…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}