VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

08 augustus 2013

SBM Offshore weet vertrouwen te herwinnen

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Onder leiding van de vorig jaar aangetreden Franse topman Bruno Chabas is het diep gezonken SBM Offshore weer boven water gekomen. Daadkracht en helderheid zijn de steekwoorden.

Met de benoeming van Chabas heeft maritiem dienstverlener SBM Offshore tot op heden een goede zet gedaan. De Fransman deinsde er niet voor terug alle pijn snel te nemen.

Het problematische Yme-project werd volledig afgeschreven, aan opdrachtgever Talisman is een forse schikking betaald en via een pijnlijke claimemissie werd de balans versterkt. Het doel heiligde de middelen zo blijkt nu.

Nog even terugblikken
SBM Offshore had beleggers al vaker verrast met flinke kostenoverschrijdingen bij projecten.

Het jaar 2011 sloeg echter alles. Bij de bouw van een mobiele boorplatform, ‘mopu' in het Noorse Yme en in mindere mate in Canada ging het volledig mis en dreigde SBM Offshore zelf kopje onder te gaan.

De destijds actieve Britse topman Anthony Mace werd geofferd en enkele maanden later was zijn financiële man Mark Miles een zelfde lot beschoren.

Vertrouwenwekkend
Met Chabas aan het roer werden de avonturen met de mopu's direct afgekapt. SBM Offshore richt zich weer volledig op zijn oude specialiteit, het ombouwen van mammoettankers, ofwel ‘floating production storage and offloadings' (FPSO's).
klanten als Shell en het Brazilaanse Petrobas kunnen met deze FPSO's olie en gas uit de zee oppompen, opslaan en overladen.

Hoewel Chabas beleggers liet weten dat er over 2012 en 2013 geen dividend zal worden uitgekeerd, heeft de markt het geplaagde bedrijf uit Schiedam toch weer in de armen gesloten.

Sinds het dieptepunt van 7,59 euro in november vorig jaar is het aandeel na de koersstijging die volgt op het halfjaarbericht exact verdubbeld. Ten opzichte van emissiekoers is sprake van een stijging van 51 procent.

Cruciale rol HAL
Investeringsmaatschappij HAL maakte vorig jaar van de gelegenheid gebruik en kocht zich onderhands in op een koers van 8,50 euro, vlak boven het dieptepunt. Daar is nog een bedrag bij gekomen, maar HAL, die ook participeerde in de emissie, heeft het allemaal goed getimed.

Uiteraard was hier ook sprake van een soort self fulfilling prophecy omdat HAL wist dat SBM Offshore direct uit de problemen hielp en zijn deelname op zich al vertrouwen zou kweken bij andere beleggers. HAL houdt momenteel 13,3 procent in het AEX fonds.

Meeste zaken lopen goed
Alle harde maatregelen werpen hun vruchten af. De halfjaarcijfers liggen boven verwachting, de solvabiliteit bedraagt al weer 30 procent, het orderboek is met 22,4 miljard dollar (+36 procent) nog nooit zo dik geweest en de omzetprognose voor dit jaar wordt met $300 miljoen opgekrikt.

Volgens Chabas kan het managementteam zich nu volledig richten op het runnen van het bedrijf en de strategische transformatie die daar bij hoort.

Het concern wordt dit jaar wel flink geholpen door de twee orders met en gezamenlijk recordbedrag van 3,5 miljard die het in maart van dit jaar ontving van het Brazilaanse Petrobas, maar ook dat hoort erbij.

Smetje
Enige smet op het blazoen zit, hoe kan het ook anders bij het Canadese probleemproject Deep Panuke, eveneens een mopu.

Hier is onlangs voor het eerst gas uit de bodem gekomen. Dat is opnieuw later dan verwacht, wat SBM Offshore een extra last van 30 miljoen dollar heeft gekost.

Verder speelt er nog altijd een juridisch onderzoek naar interne omkoping, maar daar was geen nieuws over.
SBM Offshore kan weer bouwen aan een track record van voorspelbare resultaten zonder miscalculaties en technische mankementen. Hierbij komt het aandeelhouders tegemoet door met een meer op kasstromen gericht rapportage te komen.

Chabas is goed bezig, maar de beurskoes bevindt zich toch pas op de helft van de top van boven de 30 euro bereikt in de zomer van 2007, vlak voor de kredietcrisis dat wel.


Gerelateerde artikelen

Transformatie voor zowel SBM Offshore als PwC
VEB vraagt SBM Offshore om uitleg over verrassende miljardenverkoop schip
VEB vraagt SBM Offshore om uitleg over verrassende miljardenverkoop schip
18-07-2017

SBM Offshore maakte onlangs bekend het oliewinnings- en opslagschip Turrite…

Lees verder

Shell sbm offshore
Brazilië blijft SBM in de greep houden
Dalende omzetten, maar hogere marges

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}