VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

01 juli 2013

Henderson Horizon Global Technology Fund

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De Nederlandse aandelenmarkt is te klein om een goed gespreid mandje technologie aandelen bij elkaar te kopen. Voor beleggers die de keuze tussen buitenlandse spelers als Cisco, Google en Microsoft niet zelf willen maken, bieden beleggingfondsen uitkomst. De technologiefondsen van Henderson, Franklin Templeton en Fidelity zijn hierbij bekende namen.

Henderson Horizon Global Technology Fund
Fondsmanager:
Stuart O’Gorman, Ian Warmerdam
ISIN-code: LU0070992663
Fondsvermogen: 2448 miljoen dollar

 
In het kort
De beheerders kopen wereldwijd beursgenoteerde technologiebedrijven. Het is een open deur, maar Henderson stelt dat het fonds zoekt naar redelijk geprijsde aandelen die op de lange termijn sterker stijgen dan zijn benchmark. 

Geschikt
Voor beleggers die hun geld willen laten beleggen door gerenommeerde fondsmanagers in de technologiesector, en bereidt zijn hiervoor een hoge jaarlijkse vergoeding te betalen.

Rapportscijfers
Risico & rendement
Het fonds presteerde de afgelopen vijf jaar jaarlijks gemiddeld  bijna vier procent beter dan de vergelijkingsindex (12,3%, 34,1% en 62,1% tegen 11,4%, 32,9% en 44,2% voor de MSCI ACWI/Information Technology index de afgelopen 1, 3 en 5 jaar). Ook gecorrigeerd voor risico (koersschommelingen) was het rendement goed.

Terugblik & vooruitzichten
De fondsmanager bespreken hun toekomstvisie en de maandelijks behaalde resultaten niet. In het jaarverslag wordt wel aandacht besteed aan de prestaties, maar een jaarlijkse update van de prestaties is niet frequent genoeg.

Samenstelling portefeuille
De fondsmanagers wijken af van de benchmark; het is anders onmogelijk de afgelopen 5 jaar de benchmark te verslaan met bijna 18 procent.

Team
Fondsmanager Stewart O’Gorman runt het fonds al sinds 2001, Ian Warmerdam kwam er in 2009 bij, lezen in de cv van de managers. De heren zijn zogenaamde stermanagers, waardoor bij het wegvallen van O’Gorman en Warmerdam de toekomt van het fonds op het spel komt te staan. Drie analisten ondersteunen de fondsmanagers. 

Zelf beleggen
Uit de informatie op de Nederlandse website van Henderson kunnen we niet opmaken of O’Gorman en Warmerdam beleggen in het eigen fonds.  

Prestatievergoeding
Het fonds werkt met een prestatievergoeding. De managers ontvangen een bonus als ze beter presteren dan hun benchmark, maar dan alleen als het rendement positief is. De belangen van fondsmanagers en beleggers lopen door de prestatievergoeding parallel. 

Informatievoorziening
Essentiele informatie als jaarverslag, prospectus en maandelijkse factsheet zijn goed vindbaar op de Nederlandse website van Henderson. Minder open is het fonds over de prestaties, vooruitzichten en de strategie. 

Jaarlijks doorlopende kosten
Het fonds is (te) duur. Vorig jaar ontving het fonds geen prestatievergoeding, maar lagen de kosten toch op 1,92 procent. Dat is een te hoog kostenniveau voor een fonds met een prestatievergoeding en zo’n omvang. 

Transactiekosten
Het fonds geeft in de jaarverslagen de transactiekosten voor het handelen in aandelen in portefeuille. Beleggers moeten helaas zelf uitrekenen hoe hoog deze kosten per aandeel zijn: in 2012 0,03 procent. 

Toegevoegde waarde
Het fonds behoort qua rendement tot de betere technologiefondsen. Beleggers hebben vertrouwen in de visie van de fondsmanagers, wat je terugziet in het fondsvermogen van 2,5 miljard dollar. Beleggers moeten alleen oppassen dat de strategie niet verloren gaat bij een vertrek van de succesvolle fondsmanagers.

 
  


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}