VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Fidelity Global Technology Fund

De Nederlandse aandelenmarkt is te klein om een goed gespreid mandje technologie aandelen bij elkaar te kopen. Voor beleggers die de keuze tussen buitenlandse spelers als Cisco, Google en Microsoft niet zelf willen maken, bieden beleggingfondsen uitkomst. De technologiefondsen van Henderson, Franklin Templeton en Fidelity zijn hierbij bekende namen.
 

Fidelity Global Technology Fund
Fondsmanager:
Dmitry Solomakhin
ISIN-code: LU0099574567
Fondsvermogen: 322 miljoen euro

 
In het kort
Fondsmanager Dmitry Solomakhin is een stockpicker die bij bedrijven onder meer kijkt naar de winstkwaliteit, kasstromen en balanssterkte. Per saldo moeten de opgenomen bedrijven in het fonds ‘redelijk gewaardeerd zijn’ (dus niet te duur) en profiteren van ‘structurele lange-termijnveranderingen’. 

Geschikt
Voor beleggers die op zoek zijn naar een fonds dat investeert in een select aantal bedrijven (rond de 40, tegen 70 plus voor de andere twee fondsen) uit de technologie sector. Beleggers moeten niet opkijken als het fonds uit de pas loopt met zijn benchmark, de MSCI AC World Technology index.

Rapportcijfers
Rendement & risico
Goed, maar dan vooral het afgelopen jaar, toen het de  vergelijkingsindex met negen procent versloeg (20,1%, 33,7% en 50,9% tegen 11,4%, 32,9% en 44,2% rendement voor de index de afgelopen 1, 3 en 5 jaar). Ook gecorrigeerd voor risico (koersschommelingen) was het rendement goed.

Terugblik & vooruitzichten
Fidelity kijkt net als de twee concurrerende fondsen niet terug of vooruit. Solomakhin bespreekt de prestaties jaarlijks in het jaarverslag, maar dat moet frequenter om een goed beeld te vormen van de prestaties door het jaar heen.  

Samenstelling portefeuille
Het fonds durft af te wijken van de index. De 20 meest afwijkende posities tellen al op tot een afwijking van 60 procent, met eind mei 2013 als uitschieters Cisco (10,1% fonds, 3,3% index) en IBM (0% fonds, 5,7% index).    

Prestatievergoeding
Het fonds werkt helaas niet met een prestatievergoeding, waardoor de belangen tussen de fondsmanager en de beleggers niet in lijn liggen.

Zelf beleggen
Op de website van Fidelity is een, twee, drie niet te vinden of Dmitry Solomakhin in het eigen fonds belegt. Jammer, want de belangen zouden dan parallel lopen met die van de beleggers in het fonds.  

Team
Dmitry Solomakhin is de beheerder van het fonds weten we uit de factsheet, maar hoe zijn cv er verder uitziet, weten we niet. Wie Solomakhin ondersteunt is ook onduidelijk. 

Informatievoorziening
De factsheet van Fidelity verdient een pluim. Beleggers vinden hier informatie kunnen die Henderson en Franklin niet presenteren, zoals de posities in het fonds met de grootste onder- en overwegingen ten opzichte van de benchmark. 

Jaarlijks doorlopende kosten
Het fonds van Fidelity is duur met jaarlijks doorlopende kosten van 1,93 procent. Dit is gemiddeld voor actieve technologiebeleggingsfondsen, maar passieve indexfondsen (etf) zijn met kosten rond de 0,5 procent flink goedkoper.     

Transactiekosten
In het jaarverslag vinden beleggers de transactiekosten van het fonds. Wel moeten beleggers de percentages zelfs berekenen: vorig jaar was dat 0,02 procent.

Toegevoegde waarde
Ja. Het fonds heeft een duidelijke strategie en brengt focus aan in de portefeuille door in relatief weinig aandelen te beleggen. Hierdoor is het risico of (negatieve) uitschieters wel groot, wat de afgelopen jaren ook is gebleken.