VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

BNG Inflatie Note

Beleggingsproducten zijn er in vele soorten en maten. Beleggers krijgen soms aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn of vooral vragen oproepen. Dan biedt de VEB checklist uitkomst. 

Deze keer: BNG Inflatie Note

Wat is het en voor wie?
De BNG Inflatie Note werd in juni 2009 uitgegeven en had toen een looptijd van zeven jaar. Dat is nu nog maar drie jaar, op 6 juni 2016 staat de aflossing gepland. De note had in de eerste twee jaar een coupon van 3,4 procent, nu is de coupon ieder jaar één procent plus de hoogte van de inflatie in het eurogebied.

Voor de inflatie wordt gekeken naar Harmonised Index of Consumer Prices Ex Tobacco, de HICP index. Dit is volgens de brochure de belangrijkste graadmeter voor de inflatie in de eurozone.

Vorig jaar resulteerde dit in een coupon van iets meer dan 3,6 procent. Dit jaar wordt dat circa 2,7 procent.  De obligatie wordt aan het eind van de looptijd afgelost op 1000 euro, ongeacht de stand van de HICP index.

Kansen, kosten en risico’s?
Met de BNG Inflatie Note is leent u geld aan de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG). Dit is de bank van en voor overheden en instellingen voor het maatschappelijk belang.

De BNG is na de Staat één van de grootste uitgevers van obligaties van Nederland. Het door de BNG uitgegeven schuldpapier heeft een credit rating AAA van Standard & Poor’s en wordt dus bijzonder veilig geacht. Het kredietrisico van dit product is dus zeer laag.

De note werd destijds verkocht door ABN Amro, via een onderdeel dat tegenwoordig in handen is van RBS. Actuele informatie over het product moet dan ook via de website van RBS worden gezocht en dat valt niet mee.

Op de gewone site van RBS staat deze note namelijk niet meer. Na zoeken via Google komen we nog wel in een soort archief, waar de productkenmerken wel staan, hoewel de meest recente coupon nog niet vermeld wordt. Dat kan beter.

De basiscoupon van 1 procent is aan de lage kant, op een spaarrekening krijgt men meer. De inflatie zal vermoedelijk groter zijn dan nul, dus er komt nog wel wat bij. Voor een spaarrekening geldt echter dat de rente daarop (met een vertraging, dat wel) ook omhoog gaat als de inflatie oploopt.

De kosten waren volgens de brochure uit 2009 één procent voor de emissie en daarnaast nog 0,10 procent van de nominale waarde per jaar. Die kosten werden in de uitgiftekoers verwerkt en zijn er nu dus uit.

Wat moeten we hiervan denken?
De BNG Inflatie Note is vrijwel risicoloos wat de aflossing betreft en vanwege de korte resterende looptijd zal ook de koers geen al te gekke dingen meer doen tot 2016. Daarmee is deze note de veilige keus bij uitstek.

Verwacht er echter geen wonderen van. Het product zou dagelijks verhandelbaar moeten zijn op Euronext Amsterdam (ISIN NL0009055250).

De koers ligt momenteel iets boven de nominale waarde. Op het moment dat wij keken werd er echter geen laatprijs afgegeven op de site van RBS, wel een biedprijs. Op Euronext kon wel worden gekocht, maar het verschil tussen bieden en laten was maar liefst 1,3 procent.

Checklist