VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nederland scoort wel beter dan Denemarken

Ophef alom na opmerkingen Nobelprijswinnaar Krugman dat de België beter presteert dan Nederland. Een vergelijking met andere Europese landen met een AAA-rating ligt meer voor de hand en dan komt Nederland beter weg.

Het was tegen het zere been: econoom Paul Krugman vergeleek Nederland met België en kwam tot de conclusie dat de Nederlandse economie het slecht doet en dat dit de schuld is van de politiek.

Volgens Krugman zouden de zuiderburen het goed doen omdat de politiek daar verdeeld is en niet in staat om het eens te worden over hervormingen en bezuinigingen.

De verdeelde Belgische politici doen onbedoeld alles goed, terwijl politici in Nederland alles fout doen.

Dat kwam hem op veel kritiek te staan. Economen als Sweder van Wijnbergen maakte gehakt van de argumentatie van Nobelprijswinnaar. "Dit is Krugman ten voeten uit: helder, scherp en volstrekt in strijd met de feiten", zo liet de econoom optekenen in NRC Handelsblad.

Andere vergelijking
Het betoog van de als links te boek staande econoom is vooral bedoeld voor binnenlandse doeleinden in de VS. Krugman pleit, met weinig succes, al jaren voor meer stimulering door de Amerikaanse overheid en tegen bezuinigingen. Deze keer dacht hij de casus te illustreren met het voorbeeld van twee ministaatjes op een uur of zes vliegen

Hoe mediageniek een strijd tussen Nederland en België wellicht mag zijn, een vergelijking met andere, middelgrote Europese landen met een AAA-rating ligt meer voor de hand. En dan komt Nederland beter weg.

De prestaties van vier Europese AAA-landen vergeleken met die van Nederland.

DE CIJFERS VAN NEDERLAND 
Economie 2009-2012 -2,6% 
Werkloosheid  6,8%
Begrotingstekort (+/-) 4%

ZWEDEN, HOOGVLIEGER VAN EUROPA

DE CIJFERS VAN ZWEDEN
Economie 2009-2012 5,8% 
Werkloosheid 8%
Begrotingstekort (+/-)0,5% 

De Zweedse economie is na Polen, de afgelopen jaren de best presterende economie van Europa. In 2009 was de krimp na de financiële crisis groter dan in Nederland, maar het herstel is sindsdien ook sterker geweest.

De regering voert de laatste tijd wel een stimuleringsbeleid in de vorm van infrastructuuruitgaven en belastingverlagingen voor het bedrijfsleven.

Met een overschot op de begroting in 2010 en 2011 en een klein tekort vorig jaar, is dat wel een stuk makkelijker dan met een tekort van ongeveer 4 procent.

FINLAND, MINDER GOED DAN VAAK BEWEERD

DE CIJFERS VAN FINLAND
Economie 2009-2012 -3,6% 
Werkloosheid 8%
Begrotingstekort (+/-)1,9%

Finland wordt net als Zweden alom gezien als een van de gezondste economieën van Europa. Net als in Zweden was er na 2009 een sterk herstel.

De klap van dat jaar (-8,5 procent) was echter zo groot dat Finland deze nu nog niet te boven is.

Sterker, de Finse economie was eind 2012 nog verder af van het niveau van voor de financiële crisis dan de Nederlandse. Finland heeft anders dan Nederland geen tweede recessie gehad in de afgelopen jaren, dus inmiddels is de situatie grotendeels gelijkgetrokken.

Maar met een werkloosheid van 8 procent steekt het thuisland van Olli Rehn, de eurocommissaris die
verantwoordelijk is voor begrotingsbeleid, economisch zeker niet goed af tegen Nederland.

DENEMARKEN, NEDERLAND IN SCANDINAVIË

DE CIJFERS VAN DENEMARKEN
Economie 2009-2012 -3,5% 
Werkloosheid 6,8%
Begrotingstekort (+/-)4%

Eigenlijk is er geen land in Europa dat in economische ontwikkeling dichter bij Nederland staat dan Denemarken. Het begrotingstekort en de werkloosheid zijn min of meer gelijk en net als Nederland worstelt Denemarken met stagnatie op de woningmarkt.

Ook woedt in Denemarken de discussie over de bezuinigingskoers van de regering. De Deense politiek heeft geaccepteerd dat het simpelweg wachten is op het aantrekken van de export, een geluid dat onlangs ook uit Den Haag kwam.

De Denen zijn wel van plan om, als het zover is, de economie een extra impuls te geven door middel van een stimuleringspakket dat lijkt op het pakket dat Zweden doorvoert.

OOSTENRIJK, KAMPIOEN LAGE WERKLOOSHEID