VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

22 augustus 2013

Bam kan niet opboksen tegen omzetverlies

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Door hoge vaste kosten en extreem lage marges kan Bam zich geen tegenvallers veroorloven. Als er dan toch verliezen op projecten uitrollen door slecht projectmanagement wordt een dividenduitkering onzeker.

“Het is niet iets dat ik mijn aandeelhouders graag vertel”, aldus Bam topman Nico de Vries in een begin juli: “door de flinterdunne marges kan een ongelukje hier of daar meteen duidelijke gevolgen hebben”.  

Een slecht omen of een vooruitziende blik? In ieder geval leek de opmerking aan dovemans oren besteed. Het aandeel Bam was gezien de koersstijging van 45% dit jaar geliefd onder beleggers.

Maar na de beroerde cijfers gooien zij het aandeel weer in de verkoop: de koers zakt met een kleine 15 procent tot ongeveer 4 euro rond het middaguur.

Grootste pijnpunt is de neerwaartse bijstelling van de winstverwachting. In plaats van een bedrijfsresultaat dat “niet significant zal verschillen” van vorig jaar verwacht topman de Vries nu een “aanzienlijk lager” resultaat. In drie maanden tijd ziet het perspectief er heel anders uit. 

Puffen en zweten
Het verhaal voor Bam is even droevig als eenvoudig. De Nederlandse bouwmarkt krimpt harder dan dat de bouwgroep het mes in de kosten kan zetten.

Als alles meezit - bijvoorbeeld in de gouden jaren tot en met 2007 – behaalt Bam met puffen en zweten een marge van enkele procenten.

Door een ineenzakking van de vraag, toenemende concurrentie en prijsdruk in voornamelijk Nederland bleef de marge in de eerste helft van het jaar hangen op 0,3 procent van de omzet.

In dezelfde periode vorig bedroeg de marge nog 1,3 procent (45 miljoen euro bedrijfsresultaat op 3,4 miljard euro omzet).

Dat beroerde cijfer lijkt niet alleen door het slechte klimaat te komen. Interne problemen lagen aan de wieg van tegenvallende cijfers:

“Enkele werkmaatschappijen buiten Nederland moesten verliezen noteren op een aantal grote projecten, voornamelijk door het effect van de moeilijke marktomstandigheden op onze ketenpartners (onderaannemers en toeleveranciers) en door druk van opdrachtgevers”.  

Niet `in control´
Het feit dat topman De Vries in krap drie maanden een streep door de winstverwachting zet doet beleggers afvragen in hoeverre de bouwgroep grip heeft de projecten die het uitvoert op verschillende continenten.

NEDERLAND PROBLEEMLAND
-Bam zag de totale omzet het afgelopen jaar dalen met 127 miljoen euro tot 3,32 miljard euro.
Het bedrijfsresultaat daalde van 45 miljoen euro naar 11,1 miljoen euro. De rode draad is dat het in Nederland (nog) slechter gaat dan in de landen om ons heen.
  

- Bij Bouw en Techniek daalde de omzet met 9 procent tot 1,4 miljard euro. Het bedrijfsresultaat veranderde van een positieve 30,7 miljoen euro in een min van 1,1 miljoen euro. Vooral Nederland was erg slecht.  

- Bij Infra kwam de omzet 2 procent hoger uit op 1,8 miljard euro. Maar het resultaat stortte in elkaar van 24,2 miljoen euro naar 9,9 miljoen euro.

Ook hier is het grootse probleemdossier Nederland, waar grote onzekerheid is over toekomstige overheidsuitgaven.  


- Vastgoed bleef problematisch met een min van 33 procent voor de omzet tot 123 miljoen euro. Het aantal verkochte woningen halveerde, maar vooral de trend in commercieel vastgoed is slechter dan verwacht.

De winkelmarkt heeft last van lage consumentenbestedingen en steeds meer online verkopen.


- Ook bij de publiekprivate samenwerking (pps), waar beleggers hoge verwachtingen van hebben, daalde de omzet met 16 miljoen euro tot 131 miljoen euro.  

Naast de belofte om scherper te letten op het aannemen van projecten – de orderportefeuille daalde mede hierdoor van 10,7 miljard naar 10,6 miljard euro – kondigt Bam een nieuwe reorganisatie aan.

Er is eenvoudigweg te weinig werk voor de kleine 24 duizend werknemers van het concern. Bam zal 500 banen schrappen. De kosten die gepaard gaan met de reorganisatie bedragen 25 miljoen euro.   

Vorig jaar sneuvelden er ook al 650 banen. Het lijkt vechten tegen de bierkaai. Als de bouw en vastgoedmarkten verder instorten dan zal het mes nog dieper in de kosten moeten worden gezet.

Daar staat tegenover dat als de vraag weer aantrekt er door de lagere kosten een vliegwieleffect van de winst kan ontstaan.

Dividend onzeker
Gezien de magere cijfers en verwachtingen is de vraag of Bam beleggers een dividend over boekjaar 2013 tegemoet kunnen zien.

In april week het concern van de eigen regels af door een dividend te betalen van 10 cent terwijl het netto-verlies 250 miljoen euro bedroeg.

Toen was dit resultaat het gevolg van een boekhoudkundige afboeking die geen gevolgen had op de cashpositie. Dit jaar lijkt de vraag of de kasstromen en de balans een uitkering toelaten.

De bedrijfskasstroom verslechterde verder van een negatieve 265 miljoen in de eerste 6 maanden van vorig jaar naar een min van 326 miljoen euro.

Hoewel Bam aangeeft binnen de bankafspraken te blijven, verslechterde ook de nettoschuld van 640 miljoen euro halverwege vorig jaar naar 684 miljoen euro.  

Als Bam al dividend uitkeert zal het waarschijnlijk lager liggen dan vorig jaar. De nettowinst per aandeel over de eerste jaarhelft bedraagt een schamele 7 cent en de dividendpolitiek is om 30 tot 50 procent van de winst uit te keren.

Voor eenzelfde uitkering als vorig jaar is in de tweede helft nog een winst nodig van 13 cent nodig. Daar lijkt een snel herstel voor nodig. 

MEER BAM:


16 mei 2013

7 maart 2013

16 januari 2013

15 november 2012

6 oktober 2012

23 augustus 2012
 
16 augustus 2012

10 mei 2012

8 maart 2012


Gerelateerde artikelen

BAM maakt beloftes aan beleggers niet waar
BAM wil een dividendaandeel worden
BAM blijft kwetsbaar
Seinen springen op groen voor extra infra-uitgaven: goed nieuws voor BAM en Heijmans
Seinen springen op groen voor extra infra-uitgaven: goed nieuws voor BAM en Heijmans
26-08-2016

Het IMF, de Wereldbank, economen, ze roepen allemaal al jaren om meer overh…

Lees verder

heijmans BAM

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}