VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

29 augustus 2013

AEX nieuwe stijl: iets betere prestaties

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

NYSE Euronext gaat de Amsterdamse beursgraadmeters op een andere manier samenstellen. Daarmee geeft het beursbedrijf gehoor aan kritiek. Of het voor de koersontwikkeling van de AEX wat uitmaakt, is nog maar de vraag.

Euronext Amsterdam maakte donderdag bekend dat voor de samenstelling de marktwaarde van de vrij verhandelbare aandelen bepalend wordt.

Het beursbedrijf ging altijd uit van het handelsvolume.
Een veelgehoord kritiekpunt op de oude manier van samenstellen is dat het af en toe leidt tot vreemde promoties.

Zo ging Imtech eerder dit jaar naar de AEX omdat de handel in het aandeel sterk was toegenomen door de onrust bij het bedrijf.

Ook de notering van pennystock Pharming in de AMX-index is velen een doorn in het oog.
Het Financieele Dagblad berekende wat de gevolgen zouden zijn voor de samenstelling.

Waarschijnlijk vallen Imtech, PostNL, Air France-KLM en Corio uit de AEX. Boskalis, Delta Lloyd, Nutreco en Ziggo zouden promoveren. Een interessante vraag is dan: maakt het wat uit? Gaan de prestaties van de AEX vooruit of achteruit?

Een berekening leert dat er enige sprake is van rendementsverbetering. Met de vier nieuwkomers had de AEX het afgelopen jaar een koersstijging neergezet van 12,5 procent. In werkelijkheid steeg de index 10,7 procent.

 Rendement dit jaar  Rendement 1 jaar
AEX huidige samenstelling 4,07%10,70%
AEX nieuwe samenstelling4,88%12,48%
        
* De berekening van de AEX gebeurt op basis van het aantal uitstaande vrij verhandelbare aandelen. In deze berekening is uitgegaan van het aantal aandelen per 24 juni, het moment dat NYSE Euronext de graadmeters voor het laatst heeft geijkt.

Dat het verschil niet zo heel erg groot is, zit ‘m in de aanwezigheid van enkele zeer grote, zwaarwegende fondsen in de AEX. ING, Shell en Unilever zijn samen al goed voor meer dan een derde van het gewicht van de index.

Dit laatste punt blijft natuurlijk altijd zo. Deze grote jongens zullen altijd zwaar blijven meewegen in de index. Voor indexbeleggers maakt het daardoor uiteindelijk dus niet zo heel erg veel uit hoe de AEX wordt samengesteld.

Op de hoogte blijven ?


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}