VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De hete zomer van de valutahandel

Valutahandel kan voor de actieve, speculatieve belegger een opwindende beleggingscategorie zijn. Een aantal onthullingen deze zomer geven echter aanleiding om nog eens goed na te denken over beleggen in munten.

Bloomberg dat handelaren bij grote banken samenspannen om een belangrijke benchmark voor wisselkoersen te beïnvloeden.  Ze zouden dit doen om de winsten voor de bank te optimaliseren. Dit ten koste van de klanten.

Het persbureau gooide hier vorige week . Bloomberg keek naar de ontwikkeling van veertien wisselkoersen op de laatste dag van de maand. Daaruit bleek dat in 31 procent van de gevallen sprake was van kortdurende, onverklaarbare prijsbewegingen.

Waarschuwing

In de valutahandel gaat dagelijks naar schatting 4 biljoen dollar om. Hierdoor gaat het al snel om grote sommen geld die handelaren zo op dubieuze wijze naar hun werkgever trekken ten koste van andere partijen in de financiële markten.

Hoewel dit de particuliere belegger niet direct raakt is het niet zo dat dit geen risico's loopt. De Autoriteit Financiële Markten.

De toezichthouder houdt de opkomst van valutaproducten die met een hefboom werken al een tijdje scherp in de gaten. Vorige liet de AFM daarnaast weten dat buitenlandse partijen illegaal in Nederland actief zijn. Beleggers hebben zo geen enkele bescherming die het toezicht van de AFM biedt.

Ben
Naast dit alles heeft de valutabelegger ook nog eens te maken met de grootste koersvervormer van allemaal: Ben Bernanke. Afgelopen maand werd nog eens duidelijk hoezeer de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank en de zijnen de wisselkoersen kunnen beïnvloeden.

Het vooruitzicht dat de Amerikaanse Fed voorzichtig een einde gaat maken aan zijn stimuleringsmaatregelen heeft deze zomer geleid tot een uitstroom van kapitaal uit opkomende markten. Bijkomend gevolg: een daling van de munten van veel van deze landen.

Zo daalde de Indiase Rupee in augustus ruim 7 procent tegen de euro. De Indonesische Rupia staat bijna 8 procent lager. De Turkse lire verloor 5 procent.

Koersmanipulatie op een biljoenenmarkt, illegale aanbieders en een centrale bank in Washington die de belangrijkste motor is achter grote koersbewegingen. Valutahandel is niet voor de onervaren belegger of de belegger met zwakke zenuwen.