VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beschermingsstichting mag niet de baas spelen bij KPN

De beschermingsstichting van KPN werd vorige week in één klap de grootste aandeelhouder van het concern. Maar het kan niet zo zijn dat het stichtingsbestuur in aandeelhoudersvergaderingen bij alle aangelegenheden een beslissende invloed heeft.

De stichting, die sinds enkele dagen de helft (minus één aandeel) van alle stemgerechtigde aandelen controleert, zou op veel punten niet moeten deelnemen aan de besluitvorming tijdens aandeelhoudersvergaderingen (ava) van KPN.

Beleggersvereniging VEB NCVB zal dat bij het stichtingsbestuur onder de aandacht brengen.

Eerder deed de beleggersvereniging dit bij industrieel concern Stork (2007) en chipmachinefabrikant ASMI (vanaf 2008).

Eisen aan Stichting KPN
De inmenging van de beschermingsstichting bij KPN betekent een directe inbreuk in de zeggenschapspositie van reguliere KPN-beleggers.

In de Nederlandse verhoudingen weegt de aandeelhoudersvergadering het functioneren van bestuur en commissarissen.

Een stichting die disproportioneel veel stemrecht ontvangt voor een geringe kapitaalsbijdrage moet daar niet tussen komen.

De VEB stelt daarom de volgende eisen aan het functioneren van de stichting:

1. De Stichting KPN stemt tijdens (b)ava’s niet over zaken die niet direct betrekking hebben op de continuïteit van de onderneming.

Dat betekent dat de Stichting naar het oordeel van de VEB niet zou moeten stemmen bij voorstellen als: goedkeuring van de jaarrekening, reguliere statutenwijzigingen die geen invloed hebben op de machtspositie van América Móvíl, dividendvoorstellen, het beloningsbeleid, voorgestelde benoeming van commissarissen of de benoeming van de accountant;

2. De Stichting KPN brengt periodiek (tenminste elk halfjaar) verslag uit over haar activiteiten, haar inschatting van de situatie van KPN en de wenselijkheid van het handhaven van de beschermingsmaatregel;

3. De Stichting KPN legt (tenminste) jaarlijks in de algemene vergadering van aandeelhouders van KPN verantwoording af over haar activiteiten en stemgedrag;

4. De Stichting meldt voorafgaand tijdig of zij zal deelnemen aan stemmingen.

Bij KPN kochten voorzitter Jacques Schraven (oud VNO-NCW) en zijn vier medebestuurders dankzij een speciale overeenkomst met KPN voor 255 miljoen euro evenveel preferente aandelen (minus één aandeel) als op dat moment bij het beleggend publiek in bezit waren.

Ruim 4,25 miljard stukken belandden zo bij de stichting. Iedere andere partij zou voor die helft van de stemrechten in KPN bij de geldende beurskoers ruim 4,5 miljard euro hebben moeten neertellen.

Pas afsnijden
Niet alleen heeft de stichting América Móvil door het opwerpen van een beschermingsmuur de pas afgesneden.

De Mexicaanse grootaandeelhouder kan in de huidige situatie onmogelijk de meerderheid halen met haar voorgenomen bod op KPN.

Als ook maar één aandeelhouder beslist om één aandeel niet te verkopen, zit América Móvíl zonder meerderheid.

Niet de baas
Uit de woorden van Schraven bleek dat de stichting de verworven stemrechten actief wil gaan gebruiken. Ook bij zaken die niets van doen hebben met de Mexicaanse overnamepoging en dus de stichting niet aangaan.

Op vragen van journalisten tijdens de afgelopen vrijdagochtend in allerijl belegde persconferentie of de Stichting nu de baas is bij KPN, antwoordde Schraven: ‘in aandeelhoudersvergaderingen in ieder geval wel’.

Daarvan kan geen sprake zijn. Zo houdt KPN op 2 oktober een buitengewone aandeelhoudersvergadering (bava) om de verkoop van de Duitse dochter E-Plus te laten goedkeuren.

Dat punt heeft niets te maken met de overnamepoging van América Móvil, dat bovendien al haar fiat daarvoor heeft uitgesproken. Dat de transactie op goedkeuring van beleggers kan rekenen, is daarmee wel verzekerd.

Ook een ander stempunt staat helemaal los van het voorgenomen overnamebod van América Móvíl. Dat gaat over een speciale aanblijfbonus van 650 duizend euro voor de huidige baas van E-Plus.




Gerelateerde artikelen