VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

04 september 2013

Welke bedrijven profiteren als de Europese economie herstelt?

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Hoe meer omzet in Europa hoe lager de populariteit van een bedrijf bij beleggers. Maar wat als de Europese economie eindelijk herstelt? Welke bedrijven op de Amsterdamse beurs kunnen dan het meest profiteren?

Beursfondsen blijven beknibbelen op kosten om winstgevend genoeg de crisis uit te zitten. Als de economie herstelt kan dat nog wel eens tot forse winststuipen leiden.

Om te zien welke bedrijven het meest kunnen profiteren van herstel is het belangrijk ter kijken naar de zogenoemde operationele hefboom.

Die hefboom geeft aan hoe de winst van een onderneming wijzigt als de omzet met één procent verandert.

Hefboom berekend
Dat gaat bij levensmiddelenconcern Unilever bijvoorbeeld zo. In het tweede kwartaal steeg het bedrijfsresultaat (ebitda) van Unilever met 14 procent bij een omzetstijging van 5 procent.

In dit geval bedraagt de ratio 2,8 (14 gedeeld door 5). Iedere procent omzetstijging resulteert in 2,8 procent meer operationele winst.

Natuurlijk kan dit niet tot in het oneindige worden doorgetrokken. Als de omzet explodeert zal de onderneming de capaciteit moeten uitbreiden (nieuwe investeringen) waardoor de hefboom afneemt.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}