VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Grote verlieskansen turbo's en sprinters in kaart gebracht

Dat turbo's en sprinters risicovolle beleggingen zijn wordt nu bevestigd in een studie van toezichthouder AFM. In sommige gevallen gaat beleggen zelfs over in gokken met een verlieskans van 90 procent. Tijd voor maatregelen.

De AFM heeft recent een onderzoek naar hefboomproducten uitgevoerd. Onder de onderzochte hefboomproducten vallen turbo´s, speeders en sprinters.

Allemaal producten die het voor particuliere beleggers eenvoudig maken om met geleend geld te beleggen en in de volksmond ‘turbo´s' heten.

Zij hebben als belangrijkste eigenschap dat zij de mogelijkheid bieden om met een hefboom te beleggen in een onderliggende waarde, waarbij het potentiële verlies is beperkt tot het door de belegger ingelegde geld.

Het ingelegde geld is dankzij de hefboom, maar een fractie van de onderliggende waarde. De belegger lijkt daarmee misschien zijn verlies te beperken. Alleen is de kans dat de belegger zijn gehele inleg verlies heel hoog, zo blijkt uit het onderzoek.

Hete aardappel
Misschien wel de belangrijkste constatering van de AFM is dat de kans op verlies bij hefboomproducten groter is dan op winst. En die kans neemt alleen maar toe bij een hogere hefboom. Ook opvallend: hoe langer een belegger de turbo in portefeuille houdt hoe groter de kans op verlies.

In de woorden van de AFM: "...wanneer de hefboom in grote mate toeneemt is de kans op een positief rendement zeer laag, met name bij een langere holding period." Bij de holding period heeft de AFM het overigens niet over de voor bijvoorbeeld aandelen gebruikelijke temijn van jaren, maar over een periode van meer dan een dag.

Te kleine kans
De AFM vindt dat een deel van de hefboomproducten (met een te hoge hefboom) beleggers te weinig kans biedt op het halen van een positief rendement. Er is meer transparantie nodig over deze specifieke onderdelen van de werking van de producten. Echt grote hefbomen zouden zelfs niet meer aangeboden moeten worden.

Aan die oproep hebben de aanbieders gehoor gegeven. Zo richten zij een vereniging voor aanbieders van gestructureerde producten op. Die gaat zich in eerste instantie richten op het verbeteren van de informatievoorziening rondom turbo's en het beschrijven van de verschillen tussen de varianten.

Betere voorlichting dus via een gezamenlijke website en duidelijkere waarschuwingen op de websites van de aanbieders zelf.

Ook het aanbod van turbo's zal veranderen. Vanaf 1 oktober al zullen nieuwe producten aan strengere richtlijnen moeten voldoen. Daarbij zullen bijvoorbeeld geen turbo's meer geïntroduceerd worden die door hun specifieke kenmerken, waaronder de hoge hefboom en het stop loss niveau, weinig kans op een positief rendement geven.

Gokken
De AFM oordeelde al positief over de acties, omdat ze er voor moeten zorgen dat beleggers in deze producten met de juiste verwachtingen instappen en de producten waarbij de reële mogelijkheid op een positief rendement, met name bij een langere holding period op voorhand al uitgesloten lijkt, niet meer worden aangeboden.

De VEB waarschuwt al langere tijd voor de risico's van hefboomproducten en is dan ook van mening dat het goed is dat de AFM dit onderwerp aansnijdt, grondig onderzocht heeft en nu met maatregelen komt.

Bij turbo's met een hoge hefboom is zeker geen sprake van beleggen meer, maar van gokken met een 90% kans op een negatief rendement. Daar moeten beleggers beter voor gewaarschuwd worden.

Op de hoogte blijven?