VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het Griekse steunloket gaat na ‘die Wahl' weer open

Griekenland heeft toch een nieuw steunpakket nodig, alle positieve verhalen over recordaantallen toeristen ten spijt, heeft . Na de Duitse verkiezingen komt het onderwerp weer op de agenda.

De Telegraaf meldt donderdag dat Europese centrale bankiers ruziën over Griekenland.

De centrale banken van Portugal en Frankrijk hebben Griekse leningen in bezit waarvan ze willen dat Athene ze netjes op tijd aflost. Hun Europese collega's zouden de Grieken meer tijd willen geven.

Hoe dit plan van schuldverlichting precies past in de discussie over nieuwe steun voor Griekenland is niet helemaal duidelijk. Wel is zeker dat de geesten rijp gemaakt worden voor het idee dat Athene meer steun nodig heeft.

Dit gebeurt vooral in Duitsland. De officiële lijn is dat voorlopig geen sprake is van nieuwe steun of aanpassing van leningvoorwaarden. Maar uit verschillende hoeken klinken andere geluiden.

Klein
De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schauble en de Duitse eurocommissaris Günther Oettinger, partijgenoten van Angela Merkel, hebben dit vorige maand toegegeven. De Grieken zelf gaan ervan uit dat ze een ‘klein' pakket van 10 miljard euro nodig hebben.

Een belangrijke partijgenoot van Schauble en Merkel liet een paar dagen geleden weten dat de looptijd van verstrekte steunleningen verlengd zou kunnen worden. Daarnaast zou nagedacht kunnen worden over verlaging van de rente die Griekenland betaalt.

Aanpassing van looptijden en rentes hebben we al eerder gezien. Het gebeurde begin 2012 na turbulente onderhandelingen over een tweede steunpakket. En eind vorig jaar na een moeilijke verkiezingsuitslag in Griekenland.

Of de Grieken iets terug moeten doen in ruil voor nieuwe steun is de vraag. Ze denken zelf, bij monde van minister van Financiën Yannis Stournaras, van niet. Er zijn afspraken gemaakt over bezuinigingen en daar zal het bij blijven, zei hij onlangs.

Weer verkopen
Er zijn echter ook verhalen opgedoken over een nieuw plan voor de privatisering van staatsbezittingen. Dit is een oplossing van de Griekse schuldproblemen waar Europese politici al lange tijd mee schermen.

In 2010 is afgesproken dat Griekenland voor 50 miljard euro bezittingen zou verkopen. Op dit moment staat de teller op 5 miljard euro. Het plan zou nu zijn om Griekse bezittingen onder te brengen in een speciaal fonds buiten Griekenland.

Zo zou buiten de Griekse bureaucratie om vaart gemaakt kunnen worden met de verkoop. Naar verluid voelt Athene hier weinig voor, maar het zou onderdeel kunnen worden van onderhandelingen.

Die onderhandelingen zijn hoe dan ook pas na de Duitse verkiezingen. Bondskanselier Angela Merkel kan nieuwe onrust rond Griekenland deze weken immers missen als kiespijn.

Op de hoogte blijven?