VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

01 mei 2013

Ratio putspread op aandelen Heineken

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Beleggers betalen momenteel een forse prijs voor aandelen Heineken. Wie verwacht dat het aandeel komende tijd (licht) zal dalen, kan profiteren door het opzetten van een optieconstructie die ratio putspread heet.

Heineken   maakt   door het slechte weer in West-Europa een be- roerde start in 2013. De volumes  zijn hier met maar  liefst  9  procent gedaald. En het slechte weer is niet het  enige  probleem   waar  Heine- ken de afgelopen  maanden mee te maken had: in de Verenigde Staten heeft  de brouwer  last van dalende consumentenbestedingen door las- tenverzwaringen.

En in Nigeria, het belangrijkste bierland van Afrika, daalt de verkoop door een gierende inflatie. Azië is het enige continent waar Heineken volumegroei heeft geboekt, en dat is vooral te danken aan  de  overname  van Asia Pacific Breweries (APB).

Ondanks  deze  tegenslagen heeft Heineken het de laatste tijd goed gedaan op de beurs. Het aan- deel is daardoor vrij duur geworden: 17 keer de  winst die voor dit jaar wordt verwacht. Het dividend over het  afgelopen  jaar was 0,89 euro, wat het rendement op 1,6 procent brengt. Ook dat is geen vetpot.

Heineken is bovendien al jaren aanzienlijk    minder    winstgevend dan  haar  Belgische  concurrent  AB Inbev. De overname  van APB geeft Heineken de mogelijkheid om de winstmarge op te schroeven.

De margeverbetering door de overna- me die ook in het eerste kwartaal al wel te zien was, zal echter flink moe- ten doorzetten om de huidige waar- dering van het aandeel te rechtvaar- digen. 

Daar ligt voor Heineken  de uitdaging. Voor de lange termijn kan Hei- neken   een  prima  belegging  zijn, maar beleggers kopen het aandeel liever een  paar euro goedkoper. In dat geval is de ratio putspread dan een strategie die uitkomst biedt.

Met korting kopen
De ratiospread is een optiestrategie waarbij u een aantal opties koopt en een ander (groter) aantal opties met dezelfde looptijd verkoopt die een andere uitoefenprijs hebben. Ratiospreads kunt u met callopties of putopties opzetten, afhankelijk van de visie.

Hier gebruiken wij een ratio putspread die bij het opzetten van de constructie per saldo een klein bedrag oplevert, en meer winst genereert als het aandeel Heineken de komende maanden daalt. In de grafiek is de werking van deze constructie goed te zien: het snijpunt van de twee lijnen ligt iets boven de huidige koers van de onderliggende waarde, in dit geval bij een koers van 54 euro voor Heineken.

Daaronder levert deze strategie op dat er ruimschoots beter wordt gepresteerd dan het aandeel. Bij een beperkte daling, in dit geval bij voorkeur tot circa 50 euro, levert de ratio putspread voor de belegger de meeste winst op.

Boven het snijpunt wordt de lijn vlak en is er alleen de opbrengst van de optieconstructie. Wanneer u in plaats van de ratio putspread 100 aandelen Heineken zou hebben gekocht, volgt het beleggingsresultaat de blauwe stippellijn in de grafiek.

Een putoptie is een recht tot verkoop tegen een vaste prijs. Deze optie stijgt dus in waarde als het onderliggende product in waarde daalt.

Putopties kunnen als bescherming van het aandelenbezit dienen. In dit geval kopen wij echter slechts één putoptie en verkopen (schrijven) wij er twee met een lagere uitoefenprijs.

Voor de eerste van die twee geschreven putopties dient de gekochte put ls dekking. De tweede geschreven put is ongedekt, dus daarvoor moet u geld apart zetten bij de bank om aan eventuele verplichtingen te voldoen (marginverplichting).

Deze constructie combineert u bij voorkeur met het aanhouden van een bedrag dat nodig is voor het aantal aandelen Heineken dat op termijn mogelijk moet wordengekocht. Bij een koersdaling tot onder de uitoefenprijs van de geschreven opties wordt u namelijk gehouden aan uw plicht om per optie 100 aandelen Heineken te kopen. Op de cash die u aanhoudt, ontvangt u momenteel een geringe rente. Die rente is echter al snel meer dan het dividend dat de aandelen Heineken uitkeren. Dit jaar wordt in augustus nog naar verwachting 0,36 euro uitgekeerd als interim-dividend.

We doen afhankelijk van uw budget een veelvoud van de volgende drie transacties(*):
1 Zet het bedrag dat u op termijn in Heineken wilt beleggen op een spaarrekening die als dekking kan dienen voor de marginverplichting.

2Koop 1 putoptie Heineken dec 2013 54 à 4,08 euro. Kosten per contract 408 euro.

3 Verkoop (schrijf) 2 putopties Heineken dec 2013 50 à 2,32 euro. Opbrengst per contract 232 euro.

De initiële opbrengsten van deze optieconstructie zijn dus 56 euro per 100 aandelen. Dat komt dus neer op 0,56 euro per aandeel.

(*) in dit voorbeeld is afgezien van transactiekosten. Koersen begin mei 2013, ga na wat de actuele koersen zijn en pas de strategie daar eventueel op aan.

Drie scenario’s
Bovenstaande optieconstructie is aangegaan bij een koers voor Heineken van 53,50 euro en kan op de derde vrijdag in december 2013, de dag dat de putopties aflopen, op drie manieren eindigen:

1 Heineken staat boven 54 euro. Alle drie de putopties in deze constructie lopen waardeloos af. De opbrengst blijft beperkt tot de 0,56 euro per aandeel die aan het begin is ontvangen. De aandelen zelf waren een betere belegging
geweest.

2 Heineken staat tussen 50 en 54 euro. De twee geschreven puts 50 lopen waardeloos af, de put 54 heeft een koers tussen nul (bij 54 euro) en vier euro (bij 50 euro). Deze optie kan worden verkocht.

3 Heineken staat onder 50 euro. De twee geschreven putopties worden nu uitgeoefend: u koopt 200 aandelen Heineken voor 50 euro. Daarvan kunnen er 100 direct weer worden verkocht door uitoefening van de gekochte put 54. Dat levert vier euro op. Per saldo koopt u die 100 aandelen Heineken dus met een korting van zo’n acht euro op de huidige koers.

Opvolging constructie
Elke optieconstructie moet, eenmaal aangegaan, goed bewaakt worden. Het belangrijkste risico aan deze constructie is dat u weliswaar minder neerwaarts risico heeft dan met de aandelen, maar ook minder opwaarts potentieel.

Zodra uw visie op Heineken positiever wordt, kan het raadzaam zijn de constructie te sluiten en een optieconstructie aan te gaan die meer gericht is op koersstijgingen. Natuurlijk kunnen ook gewoon de aandelen gekocht worden.
 


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}