VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Siegel en Shiller blijven ruziën over luchtbel op Amerikaanse beurzen

Zijn Amerikaanse aandelen te duur of niet? Dat is de hamvraag in een academische ruzie tussen twee zwaargewichten.

Jeremy Siegel houdt wel van een robbertje vechten. Vorig jaar had de professor aan finance-walhalla Wharton het aan de stok met obligatiebelegger Bill Gross, die verklaarde dat de tijd van mooie aandelenrendementen definitief voorbij is.

Dergelijke opmerkingen vallen nooit goed bij Siegel, want de schrijver van Stocks for the long run verdedigt aandelen tot de laatste man. "Gross begrijpt het vak economie niet", was zijn reactie destijds.

Waarschuwing
De laatste weken ruziet de Wizard of Wharton met Robert Shiller, hoogleraar aan Yale en alom getipt als toekomstig Nobelprijswinnaar.

Shiller wist zowel de internetbubbel eind jaren negentig als de vastgoedbubbel in de Verenigde Staten in 2008 accuraat te voorspellen.

Nu waarschuwt Shiller voor overwaardering van Amerikaanse aandelen. De zelf ontwikkelde Shiller-koers-winstverhouding-ratio laat zien dat aandelen uit de S&P 500-index nu erg duur zijn. Beleggers die nu willen investeren in grote Amerikaanse beursfondsen zouden daardoor wel eens teveel kunnen betalen.

Hoog
Shiller berekent ‘zijn' ratio van koers en winst door de stand van de S&P 500 te delen door de gemiddelde, voor inflatie gecorrigeerde, winsten van de afgelopen tien jaar. Ten opzichte van het historische gemiddelde in de afgelopen 130 jaar - ongeveer 16 - is de maatstaf de laatste tijd inderdaad aan de hoge kant. In augustus was de Shiller-ratio 24.

Jeremy Siegel ziet dat anders. Hij noemt de Shiller- maatstaf in aanleg een goede voorspeller van toekomstige aandelenrendementen, maar nu niet. De miljardenafschrijvingen van grote Amerikaanse banken vertroebelen het beeld. Zonder die afboekingen is de Amerikaanse beurs juist goedkoop, zo rekent Siegel voor.

Zonder banken
Het is merkwaardige kritiek van Siegel, want is het niet zo dat banken in de jaren voor de financiële crisis van 2008/2009 opgeblazen winsten boekten die zich vertaalde in te hoge beurskoersen? Achteraf is gebleken dat veel banken te veel risico's hebben genomen en de behaalde winsten niet duurzaam bleken.

Shiller is dan ook niet onder de indruk van de kritiek van Siegel en andere optimisten. Voor groot alarm ziet hij nu geen aanleiding; aandelen zijn nog lang niet zo duur zijn als tijdens de internetbubbel.

Het sein staat nu op oranje maar kan best wel eens op rood komen te staan als het cijfer verder oploopt.

Voor beleggers, die actief zijn op de Amerikaanse aandelenbeurs zou het onverstandig zijn de waarschuwing van Shiller te negeren. Daarvoor heeft hij gewoonweg te vaak gelijk gehad.