VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Dubbel dividend dankzij driepoot op Shell

Het aandeel Royal Dutch Shell is de hoeksteen van menig portefeuille. Het dividendrendement ligt ruim boven de spaarrente. Maar voor een aandeel is het ook een wat saaie belegging. Met de juiste optieconstructie is het dividend te verdubbelen.

Volgens het Amerikaanse marktonderzoeksbureau Millward Brown behoort Shell tot de honderd meest waardevolle merken ter wereld. Een sterk merk is een belangrijk concurrentievoordeel, zeker voor bedrijven die het uiteindelijk moeten hebben van de keuzes die consumenten maken.

Shell kan de komende jaren profiteren van een hoge operationele kasstroom als enkele grote projecten in bedrijf komen, zoals het gas in Qatar en het teerzand in Canada.

Er zijn echter ook redenen om aan te nemen dat de koers nu hoog genoeg is. Het is bijvoorbeeld de vraag of Shell de productiedoelstellingen zal halen.

Ook zetten analisten vraagtekens bij het duurzaam winstgevend ontwikkelen van Noord-Amerikaans schaliegas, iets waar Shell zwaar op heeft ingezet.

De downstream-activiteiten (raffinage en de distributie tot aan de pomp) draaien ondermaats, ondanks het sterke merk dat Shell is. Eigenlijk is er een grootschalige reorganisatie nodig in deze divisie.

De belangrijkste Amerikaanse concurrenten van Shell – Chevron en Exxon Mobil – zijn momenteel aanzienlijk winstgevender.

Het aandeel Shell is op acht keer de voor dit jaar verwachte winst niet al te duur, maar wel duurder dan wat er gemiddeld in de afgelopen tien jaar voor werd betaald. Bovendien zegt de gemiddelde analistenverwachting dat de winst per aandeel de komende jaren hooguit gematigd zal groeien.

Het   dividendrendement   ligt wel iets boven het historisch gemid- delde. Met 0,45 dollar per kwartaal is dat 1,80 dollar op jaarbasis – 1,38 euro bij de huidige dollarkoers. Het dividendrendement van het aan- deel Royal Dutch Shell (25,50 euro) komt daarmee op 5,4 procent.

Om van dit hoge  dividend  te kunnen profiteren, kunt u uiteraard besluiten   het  aandeel   te  kopen. Dan koopt u een aandeel dat in de afgelopen  twee jaar per saldo nau- welijks van zijn plaats is gekomen. Shell bewoog  in die  periode  tus- sen 24 en 27 euro, enkele tijdelijke uitschieters  daargelaten. 

Gezien de vooruitzichten  (beperkte  winst- groei, reorganisatie)  is het niet waarschijnlijk dat  u een  hoogvlie- ger aan uw portefeuille toevoegt. U kunt ook met behulp van een optieconstructie een positie in RoyalDutch  Shell nemen  voor  één  jaar. Een ‘driepoot’ lijkt daarvoor geschikt. Daarbij koopt u een calloptie en schrijft u zowel een calloptie met een hogere uitoefenprijs als een putoptie met een lagere uitoefenprijs.We doen afhankelijk van uw bud- get een veelvoud van de volgen- de drie transacties(*):
A Koop 1 calloptie  Royal  Dutch Shell juni 2014 24 à 2,05 euro. Kosten per contract 205 euro.
B Verkoop (schrijf ) 1 calloptie Royal Dutch Shell juni 2014 26 à 1,00 euro. Opbrengst per contract 100 euro.C Verkoop (schrijf ) 1 put- optie Royal Dutch Shell juni 2014 24 à 1,45 euro. Op- brengst   per  contract   145  euro.

De initiële opbrengsten van deze optieconstructie  zijn 40  euro  per 100 aandelen.  Dat komt  dus neer op 0,40 euro per aandeel. Reserveer een bedrag  dat overeenkomt met  het  aantal  aan- delen maal de uitoefenprijs van de putoptie, want dat bedrag heeft u nodig als u het aandeel moet kopen omdat de putoptie wordt uitgeoefend. Zet dat  geld  op  een spaarrekening die als dekking kan dienen voor de marginverplichting.

Drie scenario’s
Bovenstaande optieconstructie is aangegaan bij een koers voor Royal Dutch Shell van 25,50 euro en kan op de derde vrijdag in juni 2014, de dag dat de opties aflopen, op drie manieren eindigen:
1  Shell staat  boven  26 euro. De putopties in  deze  constructie   lo- pen waardeloos  af. De callopties hebben een waarde waarbij de gekochte  call twee  euro meer  op- levert dan de geschreven  call.

Die opbrengst,  samen  met   de   0,40 euro  per  aandeel  die aan  het  be- gin is ontvangen en de eventuele rente  op  de  spaarrekening, tellen op  tot  zo’n  10  procent   van  het bedrag   dat   is  gereserveerd.  Dat is twee  keer  zoveel  als  het  divi- dendrendement op  de  aandelen.

2 Shell staat tussen 24 en 26 euro. De geschreven   opties  lopen  alle- bei waardeloos  af, de call 24 heeft een waarde tussen  0 en 2 euro en kan  worden  verkocht  of uitgeoe- fend. Minus de  opbrengst van 40 cent van het begin  zijn de aande- len  dan  op  23,60  euro  gekocht, bijna  2  euro  onder  de  koers  bij het aangaan  van deze constructie.