VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

01 juli 2013

Inflatiebestendige long call Corio

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Vastgoedaandelen worden vaak gezien als een goede belegging in tijden van inflatie. Een hoge inflatieverwachting en (daardoor) hoge rente hebben weer invloed op de prijzen van opties. Deze feiten leiden tot een eenvoudige optiestrategie rond Corio: de long call.

Bij hoge inflatie moet je geen geld in een oude sok hebben zitten. De koopkracht van dat geld neemt immers gestaag af. Tien jaar lang gemiddeld 7 procent inflatie en alles is twee keer zo duur: de waarde van het kapitaal is nominaal
hetzelfde, maar feitelijk gehalveerd.

Ook bij een gematigde inflatie neemt de koopkracht van spaargeld waarop te weinig rente wordt ontvangen gestaag af. Beleggen in zaken die de neiging hebben met het algemene prijspeil mee te bewegen is voor iedereen met een wat langere beleggingshorizon verstandig.

Aandelen in ondernemingen met een gezonde balans maar wel vrij grote langlopende schulden doen het relatief goed in tijden van oplopende inflatie: farmacie, nutsbedrijven, consumentengoederen en vastgoed.

Zolang de inflatie niet uit de hand loopt uiteraard, want dan krijgen deze bedrijven moeite om hun prijzen op tijd te verhogen, met het gevaar dat ze in de verliezen duiken. De beurs loopt vaak op de echte economie vooruit, maar vastgoed reageert meestal juist met enige vertraging op een economische opleving.

Aangezien de beurzen al enige tijd aan een opleving bezig zijn, kan dit een goed moment zijn de portie stenen in de portefeuille te vergroten. De sector kan een inhaalslag maken.

Kan, want de vastgoedmarkt heeft nog altijd veel last van de moderne tijd: kantoorruimte wordt steeds flexibeler benut waardoor minder werkplekken nodig zijn, en de vraag naar winkelruimte neemt af doordat steeds meer consumenten de producten op internet kopen.

Dit zijn echter ontwikkelingen die al langer gaande zijn, de informatie zou dus in de koersen verwerkt moeten zijn. dieptepunt bereikt?

Neem Corio, het beursgenoteerde vastgoedfonds dat actief is in winkelvastgoed in onder meer Nederland, Frankrijk en Italië. De koers van het aandeel Corio stond in 2007 nog boven de 70 euro, maar daalde vorig jaar tot een koers tussen 32 en 37 euro (zie grafiek).

In juni viel Corio nog verder terug tot circa dertig euro. Beleggers die denken dat het aandeel Corio het dieptepunt heeft bereikt kunnen via opties profiteren van koersherstel en zich tegelijkertijd indekken tegen al te veel neerwaarts risico. De vastgoedsector bevindt zich immers nog steeds in zwaar weer.

Een aangewezen strategie is het kopen van een langlopende calloptie waarbij de waarde van de opties stijgt wanneer de rente oploopt. Wie inflatie en daardoor oplopende rentes vreest, dekt zich met het aanhouden van calls dus ook daar enigszins tegen in.

Strategie
We doen afhankelijk van uw budget een veelvoud van de volgende twee transacties(*):


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}