VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nederlandse obligatiemarkt verdubbeld sinds crisis

De recordemissie van bijna 50 miljard dollar door het Amerikaanse Verizon is het voorlopige hoogtepunt van een jarenlange bedrijfsobligatierally. Ook in Nederland heeft de zoektocht naar rendement zijn sporen nagelaten.

ASML haalde deze week voor 750 miljoen euro op met tienjarige leningen. De chipmachineproducent gebruikt de opbrengst voor het terugkopen van 600 miljoen euro aan obligaties die het in 2007 heeft uitgegeven.

De koersontwikkeling van die leningen is een illustratie van de turbulente marktontwikkeling van de afgelopen jaren. Een investeerder die in 2007 zijn geld in ASML stak kreeg een rendement van ongeveer 5,75 procent.

Crisis
In de financiële crisis gingen alle beleggingen onderuit, ook obligaties ASML. Wie op het dieptepunt instapte kreeg voor acht-en-een-half jaar een rendement van meer dan 10 procent per jaar.

Daarna begon de rit naar boven. De koersen zijn gestegen en de rendementen gedaald. ASML betaalt voor zijn nieuwe tienjaarsleningen nu nog maar 3,4 procent rente per jaar.

Dat de rente zo laag ligt, heeft alles te maken met het optreden van de centrale banken. Zij hielden de rente op de kapitaalmarkt laag. De belegger die op zoek is naar iets meer rendement dan hij krijgt op staatsobligaties, komt dan al snel uit bij bedrijfsobligaties van stabiele, grote bedrijven.

Kans
Voor dit soort bedrijven komt dat goed uit. Op de kapitaalmarkt betalen ze vaak minder dan bij de bank. Daarnaast stellen de banken op dit moment strikte eisen aan de kredietverlening.

Volgens De Nederlandsche Bank is de Nederlandse markt voor bedrijfsobligaties na de financiële crisis dan ook verdubbeld. Eind 2012 stond er ruim 100 miljard euro uit.

De emissie van Verizon leidde op in New York tot een euforische stemming. Investeerders tekenden voor meer dan 100 miljard dollar in op de leningen die als een zeer goede koop werden gezien.

Euforie op Wall Street is vaak een aanwijzing dat er een draai in het sentiment aan zit te komen. Het zou dus zomaar kunnen dat dit voorlopige hoogtepunt het definitieve hoogtepunt zal blijken te zijn. Als het zo uitpakt zullen investeerders die nu in ASML zijn ingestapt zich nog wel even achter hun oor krabben.

Voor grote jongens
Het bedrijfsobligatiefeest is alleen voor de grote jongens. Zowel de kleinere bedrijven als de kleinere belegger kunnen niet meedoen.

De kleinste obligatie van ASML heeft bijvoorbeeld een nominale waarde van 50.000 euro. Voor de particuliere belegger die zijn vermogen ook nog een beetje wil spreiden is dat al snel ver buiten zijn bereik.

Er zijn wel beleggingsfondsen die alleen in obligaties investeren. Alleen maken emissies van banken en verzekeraars daar ook vaak een belangrijk onderdeel van de portefeuille uit. En dat is een categorie die veel beleggers liever links zullen laten liggen.