VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bernanke fluit beleggers terug

De Amerikaanse economie verbetert maar is nog niet zo ver als beleggers denken. Dat is de boodschap die de Fed afgeeft aan financiële markten.  Onverwacht blijft de bankbiljettenpers op tempo draaien.

Stoppen met stimuleren en de rente naar vier procent. Dat is de weg die het stelsel van Centrale banken, Fed, wil gaan.

Het is nog even wachten op de eerste stap, want Fed-voorzitter Bernanke blijft maandelijks miljarden in de economie pompen  en houdt de rente op een historisch laag niveau van 0,25 procent.

Dat de Fed doorgaat met de huidige, massieve steun aan de economie, een  verrassing voor velen, maakt duidelijk dat de centrale bank markten te optimistisch vindt.

Fragiel
Beleggers hadden erop gerekend dat de Fed vanaf nu minder obligaties en ander schuldpapier zouden opkopen. Die verwachting had de lange rente de laatste tijd omhoog doen gaan.

De stimuleringsmaatregelen waren juist bedoeld om de rente op langjarige leningen te drukken om de economie een zetje in de rug te geven: goedkoper lenen moet voor meer economische activiteit zorgen.

Bernanke en consorten blijken het nu nog te vroeg te vinden voor die ontwikkeling. Of anders gezegd: de Amerikaanse economie is nog te fragiel. Eerder waarschuwde ook al ECB-president Draghi voor teveel optimisme onder beleggers.

Cijferbewijs
Dat de Amerikaanse economie nog niet soepel draait blijkt ook uit de teruggeschroefde prognoses voor groei.

Voor 2013 rekent de Fed op een groei van de Amerikaanse economie met 2,0 tot 2,3 procent. Dit is minder dan de 2,3 tot 2,6 procent waarop de centrale bank nog in juni rekende.

Ook voor 2014 verlaagde de Fed de groeiramingen, naar 2,9 tot 3,1 procent. Maar voor 2015 vernauwde de centrale bank slechts de groeiraming naar 3,0 tot 3,5 procent.

De werkloosheid, een andere factor waarmee de Fed rekening houdt, mag dan dalen, voor de Fed is het nog niet genoeg. De centrale bankiers kijken verder dan alleen het dalende werkloosheidcijfers. Ze constateren dat er nog steeds teveel Amerikanen zijn die noodgedwongen in deeltijd werken.

Bubbelgevaar
Ben Bernanke gaat dus verder met wat hij al meer dan vijf jaar doet: de economie agressief stimuleren.
De angst voor bubbels door het overvloedig goedkoop geld heeft nog niet de overhand.

Toch was er één tegenstemmer. Centrale bankier Esther George van de Kansas City Fed vreest de toekomstige risico’s van het huidige beleid meer dan het optimisme bij beleggers.