VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

19 september 2013

De woorden van Ben Bernanke reiken ver

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De beslissing van Ben Bernanke en collega's om de economie te blijven stimuleren wordt gevoeld in vrijwel alle beleggingscategoriën. Een overzicht.

De woorden van Ben Bernanke worden op een goudschaaltje gewogen.

Met het besluit om het dichtdraaien van de geldkraan nog even uit te stellen zette de president van de Fed financiële markten over de hele wereld in beweging.

In de VS en Europa schoten de aandelenkoersen omhoog. Ook op andere markten doet Bernanke zich echter gelden. Een overzicht dat laat zien hoe gigantisch de impact van een klein clubje beslissers in Washington is.

Amerikaanse staatsobligaties
Het doel van de stimuleringsmaatregelen is het laag houden van de rente. Het logische gevolg van het einde van de stimulering is een oplopende rente.

Sinds dit voorjaar is de rente op tienjaars Amerikaanse staatsobligaties met ongeveer 1,2 procent gestegen. Hier ging woensdag in een dag weer 0,15 procent vanaf.

Goud
Het draaien van de geldpers heeft de afgelopen jaren geleid tot een sterke stijging van de goudprijs. De achterliggende gedachte is dat goud bescherming biedt tegen inflatie.

In 2011 werd een record van bijna 2000 dollar per troy ounce bereikt. Sindsdien is een grote terugtrekkende beweging gemaakt. Woensdag had de goudprijs dankzij Bernanke echter een goede dag met een stijging van 4 procent.

Olie en andere grondstoffen
De prijs van grondstoffen heeft aan het eind van het vorig decennium een sprong gemaakt naar een hoger niveau. Vaak wordt de verklaring gezocht in een verschuiving van vraag en aanbod.

Er is echter ook een economische school die ervan uitgaat dat de enige drijver van de grondstoffenprijzen de drukpers is.

Een stelregel is dat er op de lange termijn ongeveer 15 vaten olie in 1 troy ounce goud gaan. Net als goud zaten grondstoffen woensdag in de lift. Een vat Amerikaanse olie werd 2,5 procent duurder.

Valuta van opkomende landen
Een van de meest ingrijpende gevolgen van de aankondiging dat de Fed rechtsomkeert zou maken met zijn stimuleringsmaatregelen was het opdrogen van de kapitaalstroom naar opkomende landen.

Dit heeft zich onder meer geuit in de daling van de valuta van die landen. De Indonesische rupiah, de Indiase rupee en de Thaise Bath, zaten woensdag allemaal in de lift.

Aandelen in opkomende markten
Op de aandelenmarkten in Azië en andere opkomende markten was donderdag ook sprake van een sterk koersherstel. De beurzen van Hongkong (+1,7 procent), Mumbai (+3,4 procent) en Jakarta (+5 procent) schoten omhoog.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}