VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Fugro houdt subsea-activiteiten toch aan boord

Na lang wikken en wegen heeft Fugro besloten om de matig presterende subsea-activiteiten niet te verkopen. Een herstructurering van de divisie moet een belangrijke bijdrage gaan leveren aan de winstverdubbeling waar Fugro tot 2016 op mikt.

De divisie subsea verleent diensten onder water. Duikboten van Fugro worden bijvoorbeeld gebruikt bij installatie of onderhoudswerk onder water.

Het is een spannende activiteit, die op dit moment echter niet erg winstgevend is. De winstmarge was in 2012 maar 1 procent.

Volgens Fugro-bestuurslid Steve Thomson is de tak enigszins ontspoord. "We zijn 20 procent per jaar gegroeid, maar dat is ten koste van de winst gegaan."

Bijvangst
Daarbij was de divisie ook een beetje een verwaarloosd nakomertje. Veel van de subsea-activiteiten kwamen ooit mee bij overnames. Op een gegeven moment zijn deze activiteiten gebundeld, maar het werd uiteindelijk geen hoofdactiviteit.

"We kunnen wel zeggen dat de aandacht van het topmanagement was gericht op andere activiteiten dan subsea. Uitgaande van de laatste maanden is dat nu geen probleem meer", hield Thomson investeerders en analisten voor op een bijeenkomst in Londen.

Het groeitempo bij de tak wordt nu flink afgeremd en er wordt geherstructureerd. Daarbij zullen mogelijk ook onderdelen waar Fugro echt niets mee kan verkocht worden. Het moet ertoe leiden dat de winstmarge in 2016 is gestegen naar 12 procent.

Lauwe ontvangst
Uitgaande van gemiddeld 5 procent groei per jaar komt dat erop neer dat subsea in 2016 een bedrijfsresultaat van zo'n 80 miljoen euro moet maken. Daarmee zou het winstherstel een flinke bijdrage leveren aan de verdubbeling van de winst waar Fugro voor 2016 op mikt.

In 2016 wil Fugro 3,3 tot 3,7 miljard euro omzet draaien tegen 2,2 miljard euro nu. Bij een winstmarge van 16 procent moet het bedrijfsresultaat (EBIT) dan ongeveer 0,5 miljard euro bedragen.

Bestuurslid Thomson zei ervan overtuigd te zijn dat herstructurering van de divisie uiteindelijk meer waarde zal opleveren dan een desinvestering. Op de aandelenmarkt was echter gehoopt op een verkoop.

Daar vielen de plannen dan ook slecht. Op de beurs daalde het aandeel Fugro maandag ruim 4 procent.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen