VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Veel korting mogelijk op tarieven beleggingsadvies en vermogensbeheer

Door het aanstaande provisieverbod krijgen veel beleggers te maken met fors hogere tarieven voor beleggingsadvies en vermogensbeheer. Onderhandelen kan tientallen procenten aan kosten schelen.

Dat onderhandelen over adviestarieven loont blijkt uit reacties van beleggers die wij ontvingen.

VEB-leden die wij spraken zagen de voorgestelde tarieven van de adviseur vaak twee of meer keer verlaagd.

De vasthoudendheid van een klant van Mees Pierson leverde zelfs een korting van 33 procent op. Ten opzichte van het oorspronkelijke adviestarief van 0,73 procent scheelt dat al gauw honderden euro's aan kosten.

Het loont de moeite bij verschillende aanbieders offertes te vragen en te schermen met de scherpste prijs. Hoe groter de portefeuille hoe meer onderhandelingsruimte er doorgaans is.

Een andere mogelijkheid is aangeven dat de dienstverlening anders te duur wordt en dat met (een deel van) het vermogen wordt overgestapt naar direct beleggen of ‘execution only'.

Nieuwe overeenkomsten

Veel beleggers hebben van hun vermogensbeheerder of beleggingsadviseur recent een nieuw aanbod ontvangen voor volgend jaar. De tarieven die daarin genoemd worden zijn doorgaans fors hoger dan nu het geval lijkt.

Dat heeft te maken met het provisieverbod dat volgend jaar ingaat. Vanaf 2014 mogen beleggers alleen rechtstreeks betalen voor beleggingsdienstverlening. In het verleden was het gebruikelijk dat de bank, vermogensbeheerder of beleggingsadviseurijn geld voor een belangrijk deel indirect verdiende via provisies.

Door het provisieverbod moet het verdienmodel van veel aanbieders volledig op de schop. Veel vermogensbeheerders realiseren zich dat de nieuwe tarieven die zij moeten gaan rekenen om hun inkomsten op peil te houden veel hoger zijn dan de tarieven die klanten in het verleden betaalden.

Of beter: dachten te betalen. Zij zijn bang daardoor klanten te gaan verliezen.

Binnenkort op deze site: De gevolgen van het provisieverbod in 21 antwoorden

LAAT HET ONS WETEN
Heeft u recent onderhandeld over de kosten van advies? Succesvol of niet? Meld het onze ledenservice door te mailen naar:beleggersservice@veb.net 


Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net