VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

DeGiro gooit bom in brokerland

In de markt voor online beleggen is een nieuwe prijzenoorlog aanstaande. Nieuwkomer DeGiro duikt agressief onder de tarieven van de bestaande brokers. De prijsvechters van gisteren zijn vandaag in één klap veel te duur.

De ‘eerste groothandelbroker voor particuliere beleggers', zo noemt DeGiro zich op de website. Het bedrijf is namelijk al vijf jaar actief op de professionele markt, waar het al een flink volume draait.

Nu wordt het online beleggingsplatform opengesteld voor alle typen beleggers. Dat gaat gepaard met voor Nederland ongekend lage tarieven. Een goede zaak, want een lager tarief betekent voor beleggers een hoger netto rendement.

Wij op een matig actieve portefeuille in van 150.000 euro, bestaande uit Nederlandse, Duitse en Amerikaanse aandelen en enkele optieposities. Dit was het resultaat:

Broker Kosten per jaar
DeGiro € 280,74
TradersOnly € 508,71
Lynx € 508,71
Today's Brokers € 508,71
Keytrade Bank € 807,00
Binck Basic € 1.134,80
Binck Active € 1.201,50
Alex Aandelen € 1.424,00
Alex Derivaten € 1.459,60
ABN AMRO € 1.521,37
Alex Algemeen € 1.803,20

Een enorm verschil met de gevestigde orde dus. De partijen die als prijsvechters bekendstonden zijn ineens bijna twee keer zo duur als de nieuwkomer.

Meer omlaag
En de verschillen per order kunnen soms nog groter zijn. Voor Amerikaanse aandelen wordt bijvoorbeeld een tarief gerekend van € 0,50 plus $ 0,004 per aandeel, zonder minimum of maximum.

Daardoor valt de provisie voor een order van heel veel aandelen in een pennystock veel hoger uit dan een order voor een paar aandelen Apple, ook al is de tegenwaarde hetzelfde.

Met sommige Amerikaanse aandelen kan dit zeer voordelig uitpakken: een order in Apple (koers circa 470 dollar) met een tegenwaarde van 10.000 euro kost bij DeGiro slechts € 0,62.

Voor dezelfde order rekenen de grootbanken allemaal meer dan 20 euro. Bij de ‘oude prijsvechters' Lynx, Today's en Traders Only rekenen hier hun minimumbedrag: 5 dollar.

Kleine bedragen

Beleggers kunnen bij de nieuwkomer met kleine bedragen terecht op de Amsterdamse beurs. Er is geen minimumbedrag vereist om een rekening te mogen openen.

Wie 1 cent overmaakt heeft een rekening, claimt DeGiro op haar website. En er kan met kleine orders worden gewerkt zonder dat de kosten de pan uit rijzen.

Dat is goed nieuws voor beleggers met een beperkt vermogen die toch zelf willen kunnen beleggen. DeGiro rekent in Amsterdam per order 2 euro, plus 0,02 procent van de orderwaarde.

Een aankoop voor 1000 euro in bijvoorbeeld Unilever kost daarmee slecht 2,20 euro aan provisie. De bestaande partijen rekenen minimumtarieven die beginnen bij 6 euro per order. Bij de grootbanken begint het meestal pas bij 10 euro.

Zijn er ook minpunten?
Beleggen via een partij als DeGiro betekent ‘execution only'. Dat wil zeggen: alleen orderuitvoering en eigen verantwoordelijkheid. De belegger moet dus wel goed weten wat hij doet. De website biedt geen hulpmiddelen voor beleggers zoals technische analyse tools of aandelenresearch.

Er gaat ook geen belletje als per ongeluk het verkeerde aandeel wordt geselecteerd of de verkeerde optieserie. Gevolgen van fouten met bedragen of aantallen zijn dus voor eigen rekening.

De effecten die bij DeGiro worden aangehouden staan wel zoals bij alle banken geparkeerd in een apart bewaarbedrijf. Dat betekent dat er geen problemen zijn mocht DeGiro failliet gaan.

Met de contanten is het anders. DeGiro is geen bank en valt dus niet onder het depositogarantiestelsel.

Daarnaast kan DeGiro orders van klanten tegen elkaar afwikkelen (inhouse matching) en zal zij tegen vergoeding aandelen uitlenen aan partijen die short willen gaan. Dat doen de meeste grootbanken ook, maar het brengt een tegenpartijrisico met zich mee.

En dan is er nog de vraag of DeGiro voldoende massa weet te krijgen om de lage prijzen waar te maken. Bij dunne marges zijn flinke omzetten noodzakelijk om overeind te blijven.

Dat dat niet gemakkelijk is op de volle Nederlandse markt is al eerder bewezen. MijnBroker stuntte enige tijd geleden met goedkope optietarieven. Helaas bleken daar te weinig klanten op af te komen om de onderneming rendabel genoeg te maken. Inmiddels bestaat MijnBroker niet meer.

Q&A
Het kostenvoordeel is groot, maar er zijn dus wel degelijk punten die aandacht vragen. De VEB stelde aan Niels Klok van DeGiro hierover enkele vragen.

Wat is het risico van uitlenen van effecten?
"Dat wordt streng bewaakt. DeGiro eist bij uitlenen van de inlenende partij op continue basis zekerheden ter hoogte van ten minste 104% van de waarde van de effecten die worden uitgeleend. Als een inlenende partij haar verplichtingen niet kan nakomen, zal DeGiro de zekerheden gebruiken om vervangende effecten aan te kopen.

Als er daarbij een tekort is, wordt eerst het vermogen van DeGiro zelf aangesproken, vervolgens pas zal het tekort worden omgeslagen over alle klanten die met uitlenen hebben ingestemd. Het is een risico, maar het is zeer beperkt."

Hoeveel is er op dit moment uitgeleend en wat gaat het worden?

"Niets. Op termijn moet je waarschijnlijk denken aan maximaal 10 tot20 procent van de portefeuille.'

Hoe zit het met de blokorders waarover in de voorwaarden wordt gesproken?
"Daarmee bedoelen wij de mogelijkheid die vermogensbeheerders zullen krijgen om orders voor een hele groep klanten in één keer te laten verwerken tegn dezelfde prijs."

Jullie doen ook aan inhouse matching. Is dat niet in strijd met best execution?
"Nee. Wij kunnen inderdaad orders van twee klanten tegen elkaar laten uitvoeren. Ze komen dan niet op de beursvloer terecht. Dat zullen wij echter alleen doen als dat kan tegen dezelfde of een betere prijs dan op de beurs. Wij garanderen best execution.

DeGiro valt niet onder het depositogarantiestelsel. Hoe groot is dat nadeel?
"Het klopt dat wij daar niet onder vallen, wij zijn geen bank. Maar het geld dat niet wordt belegd komt in het FundShare Umbrella Cash Fund, een geldmarktfonds.

In het geval dat DeGiro failliet gaat is de klant dat geld echt niet kwijt, het is bij wet verboden in Nederland een dienst aan te bieden waarbij de klant een dergelijk tegenpartijrisico zou lopen."

Hoe was die eerste dag?
"Hectisch. We hadden een stroomstoring in Amsterdam en zijn tot vannacht half drie bezig geweest met het afhandelen van alle vragen. Maar we haalden gisteren het aantal klanten binnen dat we gepland hadden voor het einde van het jaar."