VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vijf alternatieven voor riskant dure staatsobligaties

Staatsobligaties zijn vaste klant in vrijwel iedere beleggingsportefeuille. Het veilige imago van dit schatkistpapier is aan het sluiten. Wat zijn de alternatieven? Vijf alternatieven zonder al teveel risico.

Obligatiebeleggers beleefden de afgelopen jaren gouden tijden. Maar dat feest lijkt langzamerhand ten einde te komen.

De belangrijkste aanjager, lage rentes, zal op termijn gaan verdwijnen. De veilig geachte staatsobligaties pakken dan een stuk riskanter uit dan verwacht.

Wat zijn de alternatieven voor deze beleggingscategorie? Vijf mogelijkheden op een rij voor staatsobligaties waarbij het risico min of meer gelijk blijft terwijl het rendement hoger is.

1. Sparen: even rendabel naar de zijlijn
De beste manier om koersverliezen te vermijden is gedeeltelijke of volledige verkoop van staatsobligaties en de opbrengst op een spaarrekening zetten.

Spaarrentes bedragen op dit moment bij een groot aantal partijen 1,75 tot 1,95 procent. Daarmee levert de belegger weinig aan rendement in ten opzichte van staatsobligaties, terwijl zijn vermogen niet wordt aangetast door koersverliezen.

Ook houdt hij alle vrijheid om na een rentestijging weer staatsobligaties te kopen, maar dan met een hoger effectief rendement.

2. Korter en veiliger
Volledig uit staatsobligaties is geen strikte noodzaak. Beleggers bewijzen zichzelf al een dienst door in ieder geval obligaties in portefeuille aan te houden met een korte looptijd.

Zo bedraagt het verlies op een 3-jarige staatsobligatie bij een stijging van de rente met 1 procentpunt 2,9 procent en bij een stijging met 2 procentpunt is dat 5,6 procent. Dat is veel lager dan op een 10-jarige obligatie.

Het kan dus raadzaam zijn om langlopende obligaties te ruilen voor kortlopende obligaties. Het nadeel is wel dat kortlopende obligaties een lager effectief rendement hebben dan langer lopende obligaties.

Deze strategie is daarom bedoeld om koersverliezen tijdelijk te ontwijken. Zodra de verwachte rentestijging zich daadwerkelijk heeft voorgedaan, kan de gehele transactie worden omgedraaid.

3. Junkbonds: dalingen dempen
Beleggers ontvangen wereldwijd ongeveer 5,8 procent aan effectief rendement op obligaties van minder kredietwaardige bedrijven, ook wel junk bonds of high yield bonds.

De reden voor beleggers om in deze categorie te schuilen is niet zozeer direct het hogere rendement zelf, want hier staat bijvoorbeeld ook een hoger risico tegenover.

De kansen die deze obligaties bieden liggen in de geringer dan verwachte koersdalingen. Net als staatsobligaties hebben high yield bonds last van een rentestijging en dus koersdalingen.

Alleen daalt in een dergelijke omgeving vaak ook de risico-opslag die beleggers voor high yield bonds eisen. En dat dempt de koersdaling.

Een stijgende rente betekent vaak een beter draaiende economie. Het bedrijfsleven profiteert daarvan door meer omzet en winst te maken. Daardoor zijn ze beter in staat om aan hun schulden te voldoen en hierdoor hebben high yield bonds een lager risico en vragen beleggers een lagere risico-opslag.

4. Obligaties ver weg
De afgelopen jaren stroomde beleggingsgeld overvloedig richting obligaties van opkomende landen. Allereerst hier hogere rendementen te krijgen waren dan op de gekende, veilige staatsobligaties. Ten tweede leken de risico's van opkomende landen schulden almaar af te nemen nu die landen hun economieën steeds sterker zagen worden.

Vette opbrengsten zijn nu niet meer aan de orde. Beleggers trekken nu massaal hun geld weg uit opkomende landen, waardoor aandelen- en obligatiekoersen onder druk komen. Ook valuta's van opkomende landen als Brazilië gaan hard onderuit met forse verliezen voor beleggers tot gevolg.

Daarmee lijken obligaties van opkomende landen geen geschikt en veilig alternatief voor obligaties van de Verenigde Staten of Nederland. Maar wie denkt dat de huidige koersvallen worden veroorzaakt door het terugtrekken van speculatief geld kan dit juist als een goed koopmoment zien.

5. Naar aandelen met hoog dividend én bescherming
Via aandelen en een put optie kan een positie verkregen worden die niet of nauwelijks meer neerwaarts risico kent en een hoger dividendrendement heeft dan het huidige effectieve rendement van een 10-jarige staatsobligatie. Bovendien kan de belegger nog profiteren van het opwaarts koerspotentieel van de aandelen.

Voor deze strategie moeten beleggers internationaal naar aandelen speuren. Maar weinig Nederlandse aandelen hebben een hoog genoeg dividendrendement of bieden opties met een looptijd van meerdere jaren.

Het volledige artikel verscheen in de septemberuitgave van beleggersmagazine Effect. Lezen? .