VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Invloed stichting KPN gaat verder dan overnamepoging América Móvil

De beschermingsstichting van KPN zegt het verworven stemrecht bij alle bedrijfsaangelegenheden te kunnen inzetten. De stichting wijst op haar ‘beleidsvrijheid' en ‘discretionaire bevoegdheid'.

Dat schrijft het stichtingsbestuur in een reactie op de brief die beleggersvereniging VEB .

De stichting meldt nu dat ‘krachtens geldende rechtsopvatting de uitoefening van deze rechten een discretionaire bevoegdheid is' en ‘het bestuur terzake beleidsvrijheid heeft'.

Wel laat de stichting weten dat ‘het voorstelbaar is dat [...] dit het bestuur ertoe zal brengen om in voorkomende gevallen niet of met terughoudendheid van het stemrecht gebruik te maken.

Opties open
Oftewel, de stichting houdt alle opties open voor het inzetten van die stemmenmacht.

Ook bij stempunten die niets van doen hebben met de overnamepoging van América Móvil.

Denk aan het goedkeuren van de jaarrekening en reguliere statutenwijzigingen of dividendvoorstellen. Maar mogelijk ook aan de voorgenomen verkoop van de Duitse dochter E-Plus. Dat punt heeft niks te maken met de overnamepoging van América Móvil, dat bovendien al haar fiat voor de afstoting heeft uitgesproken.

De officiële stemming staat op de rol voor 2 oktober, de dag waarop KPN een aandeelhoudervergadering organiseert.

Gifpil
De beschermingsstichting van KPN activeerde op 3 september de gifpil van de preferente aandelen en controleerde het in één klap de helft (minus één aandeel) van alle stemgerechtigde aandelen. Daarmee kreeg het disproportioneel veel stemrecht in verhouding tot de geringe kapitaalsbijdrage die het moest leveren.

De stichting betaalde voor ruim 50 procent van de zeggenschap in KPN 255 miljoen euro. Een normale koper had al gauw 4,5 miljard euro moeten neertellen.

Met dat pakket heeft het stichtingsbestuur in aandeelhoudersvergaderingen op alle punten doorslaggevende invloed.

Mildere toon
Met hun actie gingen voorzitter Jacques Schraven (oud-topman Shell Nederland en voormalig voorman werkgeversorganisatie VNO NCW) tussen de KPN-belager en topman Eelco Blok instaan.

De stichting wilde de Mexicanen dwingen eerst met het KPN-bestuur tot een akkoord te komen alvorens een bod uit te brengen.

Een bod dat door Schraven en collega-bestuurder Peter Wakkie (oud-Ahold) als ‘vijandig' werd bestempeld.

"De Stichting is van mening dat América Móvil willens en wetens heeft gekozen voor een vijandelijke benadering door niet eerst te pogen met KPN overeenstemming te bereiken over een fusieprotocol", klonk het bijna een maand geleden in het persbericht.

Opvallend is dat KPN recenter een mildere toon aansloeg. Blok noemde het voorgenomen bod van 2,40 euro per aandeel van de Mexicanen slechts ‘ongevraagd'.

In de status quo kan de Mexicaanse grootaandeelhouder (29,77 procent) maximaal twee jaar, de periode waarin de stichting de preferente aandelen volgens de Nederlandse wet maximaal in bezit mag hebben, onmogelijk de meerderheid in het telecombedrijf verwerven en dus buiten de deur worden gehouden.




Gerelateerde artikelen