VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Rabo Pacific Garant mei-07

De opkomst van snel groeiende, Aziatische landen een paar jaar geleden heeft een stroom aan gestructureerde producten opgeleverd. Zo zouden beleggers kunnen profiteren van de verwachte, verdere groei. Hoe hebben ze gerendeerd en wat zijn de kansen nu?

Deze keer: Rabo Pacific Garant mei-07

De ‘Garant’-producten van de Rabobank kwamen op deze plaats eerder voorbij. Vaak wordt daarbij ingespeeld op een actueel thema en in 2007 was er veel belangstelling voor het Verre Oosten, waar de beurzen het erg goed deden.

De Rabo Pacific Garant mei-07 heeft een origineel mandje van indices als onderliggende waarde. Via zeven aandelenindices wordt zeer gespreid belegd in de landen Japan (weging 30 procent), Australië (20 procent), Zuid-Korea, Hong Kong, Singapore,Taiwan en China (ieder 10 procent).

Op die manier dacht men te kunnen profiteren van de verdere groei in het Verre Oosten. Dat zag er goed uit, want het samengestelde mandje was in de vier jaar voordat de Pacific Garant werd gebracht ruim twee keer zo veel waard geworden.

Kansen, kosten en risico’s?
Economische groei is inderdaad gekomen in deze regio, zeker in China, maar tot enorme koersstijgingen heeft dat niet geleid. De economische belofte bleek in 2007 al voor een belangrijk deel in de koersen verwerkt.

Bovendien kwam er vanaf 2008 een crisis voorbij die ook in de Pacific haar sporen naliet. De Rabo Pacific Garant mei-07 heeft nu nog een resterende looptijd van minder dan een jaar.

Er wordt geen rente of dividend uitgekeerd en sinds mei dit jaar wordt het gemiddelde waartegen wordt afgelost bepaald aan de hand van dertien maandelijkse slotstanden van het mandje: de ‘asian tail’.

Er zijn nu drie peildata geweest en alle drie de keren stond het mandje ruim onder de beginstand (gemiddeld min 12 procent). De Rabo Pacific Garant is dagelijks verhandelbaar op Euronext Amsterdam. De ISIN code is NL0000865152 en de koers ligt rond 98 euro.

In het product waren bij de uitgifte distributie- en structureringskosten opgenomen die verwerkt werden in de uitgifteprijs van 100 euro. Dit kwam neer op 0,75 procent per jaar, waarvan 0,5 procent distributievergoeding. Wie het product nu koopt heeft geen last meer van deze kosten.

Wat moeten we hiervan denken?
De Rabo Pacific Garant mei-07 is afgezien van de asian tail een recht-toe-recht-aan garantieproduct: 100 procent garantie, 100 procent meedoen met de onderliggende waarde. Het is aantrekkelijk voor wie gelooft in een sterk herstel van de beurskoersen in Japan, Australië en de rest van het Verre Oosten.

Rabobank scoort goed op informatievoorziening. Op de vernieuwde website () is actuele informatie verkrijgbaar over de onderliggende waarde(n) en de slotstanden op de peildata. Ook wordt er een scenarioanalyse getoond voor de eindstand.

Daaruit wordt wel duidelijk dat het mandje nog stevig moet oplopen voordat beleggers weer mee gaan doen, want de asian tail remt de zaak nu al af. Het risico is echter nagenoeg nul voor beleggers die deze note op 98 euro kunnen kopen, want Rabobank heeft een kredietrating bij S&P van AA- en de aflossing is op 100 euro.

Bij een scherpe prijs en lage transactiekosten is hier dus een klein rendement te halen dat op jaarbasis conform een spaarrekening is, met een kleine kans dat het wat meer wordt.

CHECLIST 
 

{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}