VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

01 september 2013

ING Liric Japan oktober 2015

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De opkomst van snel groeiende, Aziatische landen een paar jaar geleden heeft een stroom aan gestructureerde producten opgeleverd. Zo zouden beleggers kunnen profiteren van de verwachte, verdere groei. Hoe hebben ze gerendeerd en wat zijn de kansen nu?

Deze keer: ING Liric Japan oktober 2015

De ING Liric Japan oktober 2015 werd in 2009 geïntroduceerd en had toen een looptijd van zes jaar. Er is een garantie dat de belegger na afloop 95 euro op de inleg van 100 euro terugkrijgt, plus 64 procent van de procentuele stijging van de Nikkei 225 index in deze periode. Dit rendement wordt opgeteld bij de garantie van 95 euro, niet bij de initiële inleg 100 euro. 

De startwaarde van index is 10.009,52 punten. De index heeft het sinds 2009 goed gedaan, want de Nikkei piekte in juli op 14.953 punten, bijna de helft hoger dan de startwaarde. Daarna zette een daling in, maar deze Liric staat nog altijd ruim boven de 100 euro waarmee hij begon.

De garantie in dit product heeft met een prijs. Door het lage participatiepercentage (64 procent) bleef de Liric Japan duidelijk achter bij de Nikkei.

Er wordt bovendien geen rente of coupon uitgekeerd en de eindwaarde wordt vastgesteld door de slotstanden van de laatste 12 maanden te middelen. Die asian tail-periode loopt van oktober 2014 tot september 2015. De ING Liric Japan oktober 2015 is dagelijks verhandelbaar op Euronext Amsterdam (ISIN code XS0447967166).

Kansen, kosten en risico’s?
Het risico van deze Liric is niet meer zo klein. Wie nu koopt betaalt meer dan 120 euro en kan terugvallen tot 95. Daarnaast is er het debiteurenrisico, maar dat is te overzien.

ING is een Nederlandse systeembank met een A+ rating bij Standard and Poor’s. Gezien de korte resterende looptijd is het koersrisico als gevolg van een stijgende rente ook niet extreem groot. 

De kosten van dit product waren volgens de brochure 3,65 euro per Liric van 100 euro nominaal, wat neerkomt op een 0,6 procent per jaar. Deze kosten spelen voor wie later aankoopt geen rol meer. 

Wat moeten we hiervan denken?
De ING Liric Japan oktober 2015 was een keurig garantieproduct, maar is op dit moment niet langer aantrekkelijk. Ten eerste is de koers nu aanzienlijk hoger dan bij de uitgifte.

Dat maakt dat het neerwaarts risico nu veel groter is. Daarnaast is het percentage waarmee wordt meegedaan als de Nikkei verder stijgt met 64 procent echt aan de lage kant. De resterende looptijd is nog twee jaar, maar voor de eindafrekening gaat de middeling (‘asian tail’) al over een jaar beginnen.

Bovendien ziet dit product in tegenstelling tot de hierboven besproken notes alleen op Japan. Die markt heeft het de laatste jaren relatief goed gedaan. Exposure op markten in het Verre Oosten die bij Japan zijn achtergebleven kan juist nu aantrekkelijk zijn.

Bezitters van de ING Liric Japan kunnen daarom zelfs overwegen nu winst te nemen en te herbeleggen in een product met minder risico en/of meer potentie, zoals de hierboven besproken Azië Participatie Note van Kempen.

Checklist 
 


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}