VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vier bedrijven met wisselkoerspijn

De daling van de Indiase rupee was voor DSM donderdag reden om een winstwaarschuwing te geven. Bij welke bedrijven kunnen beleggers nog meer wisselkoerspijn verwachten?

India is voor DSM maar goed voor 2 procent van de omzet. Dat zo'n kleine markt al kan leiden tot , geeft aan hoe hard het is gegaan met de wisselkoersen van opkomende landen.

Valuta-bewegingen hebben op verschillende manieren impact op de cijfers van individuele bedrijven. Allereerst zijn omzet en winst omgerekend in euro's lager.

Daarnaast gaat de daling van een munt vaak gepaard met een uitholling van de koopkracht van consumenten. De logische reactie is dat de consument de hand op de knip gaat houden. Dit leidt tot bestedingskrimp, of, in opkomende markten meer voor de hand liggend vertragende groei.

Bij welke beursgenoteerde bedrijven zitten mogelijk vergelijkbare pijn als bij DSM? Vier multinationals met wisselkoerspijn op een rij.

AkzoNobel
Net als DSM gaat AkzoNobel prat op zijn grote positie in opkomende markten. Dat betekent alleen wel dat Akzo blootstaat aan de wisselkoersdalingen van de laatste tijd.

In 2012 kwam ruim 6 procent van de omzet uit Brazilië en ruim 2 procent uit India. Dit zijn nou net twee landen die altijd genoemd worden als het gaat over de valutaschok van de laatste maanden.

In het tweede kwartaal hadden wisselkoersbewegingen een beperkt effect op de omzet van Akzo. Het laat zich raden dat dit effect in het derde kwartaal groter zal zijn.

TNT Express
De Braziliaanse activiteiten geven TNT Express al een paar jaar hoofdbrekens. Deze tak wordt net als die in China afgebouwd. TNT houdt desondanks een aanzienlijke positie in opkomende markten.

Zuid-Amerika, Afrika, het Midden-Oosten en Azië (uitgezonderd China en Taiwan) zijn goed voor bijna 10 procent van de omzet. In het tweede kwartaal trokken valuta-effecten de winst van TNT al met 46 miljoen euro omlaag. Het effect zal in het derde kwartaal minstens zo groot zijn geweest.

Unilever
Unilever is ook een multinational die vaak hamert op zijn grote internationale aanwezigheid. Er is bijna geen opkomende markt waar het concern niet actief is.

Ook voor Unilever geldt dat India een grote markt is. Ongeveer 8 procent van de omzet komt daarvandaan. Het bedrijf heeft de positie in India onlangs ook versterkt .

Heineken
Voor Heineken zijn opkomende markten ook het beloofde land. De bierproducent kocht vorig jaar het deel van de Aziatische dochter APB dat het nog niet in handen had.

Het onderdeel is goed voor sterke groeicijfers die tot op heden de misere op de Europese thuismarkt helpen compenseren. In 2010 zei financieel topman René Hooft Graafland al dat risicobeheersing een belangrijk aandachtspunt is voor het bestuur.

Anders dan de andere namen uit dit rijtje dekt Heineken zijn valutarisico's dan ook af met behulp van forwardcontracten. Dit zorgt e.