VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Miskleunen van short sellers met grote reputatie

Shortsellers, invloedrijk en tegelijk gehaat en gevreesd door de meeste bedrijven en beleggers. Toch blijken hun prestaties niet altijd briljant. Een troost voor vaak geshorte aandelen als TomTom en Gemalto.

Amerikaanse en Britse hedge funds speculeerden massaal op de koersval van Imtech, de reuring bij ABN Amro startte met een brief van activistisch hedge fund TCI.

Activistische beleggers verdienden dik aan de problemen bij de ondernemingen in kwestie.

Angst halve werk
De reputatie van een aantal spelers is inmiddels zo groot dat kip en ei moeilijk uit elkaar zijn te houden. Vaak beginnen koersen al te zakken op het moment dat bekend wordt dat hedgefonds hun geld inzetten op een koersdaling. Slecht nieuws van ondernemingen of een hoge waardering is dan niet nodig.

Maar weten hedgefondsen echt zoveel meer en doen ze het eigenlijk wel zo goed? Recent nog werden enkele van de grootste hedge funds met short posities onaangenaam verrast toen de mobieltjes tak van Nokia werd overgenomen en de koers fors opliep.

Ook befaamde durfbeleggers als Bill Ackman en David Einhorn liepen recent een scheur in de broek op met speculaties tegen respectievelijk Herbalife) en Green Mountain Coffee Roasters.

Slechte prestaties
Ze zijn geen uitzondering. Uit onderzoek van bleek onlangs dat Amerikaanse hedgefondsen het in acht van de laatste tien jaar slechter deden dan de S&P500-index.

De Wall Street Journal meldde recent verder de meest geshorte aandelen in het afgelopen decennium het lang niet altijd slechter deden dan de markt. In twee van de tien jaar versloegen de belaagde fondsen de index.

Ook dit jaar doen de vijftig meest geshorte aandelen van de breed samengestelde Amerikaanse beursindex, de Russell3000, het beter dan het gemiddelde.

Hoe duur deze vijftig aandelen ook zijn (gemiddelde koers-winstverhouding van maar liefst 300), blijkbaar kunnen beleggers er geen afstand van nemen.

Speculeren op het Damrak
Van de fondsen die in Amsterdam genoteerd staan wordt het meest gespeculeerd tegen Gemalto, Imtech en Tomtom.

Bij Gemalto wordt tien procent van de uitstaande kapitaal gebruikt om te speculeren op een koersdaling. Onder de shorters van Gemalto bevinden zich gerenomeerde hedgefondsen, zoals Lee Ainslee's Maverick Capital, een hedge fund met een beheerd vermogen van 10 miljard dollar.

MEEST GESHORTE AANDELEN DAMRAK
Fonds % Short
1.Gemalto -10,36%
2. Imtech -6,81%
3. TomTom -6,74%
4. Fugro -4,76%
5. BAM Groep -3,42%
6. PostNL -3,42%
7. Heijmans -2,56%
8. Aperam -2,55%
9. AMG -2,14%
10.ASMI -1,59%
Per 18 september 2013 (bron: Bloomberg)
Lee Ainslee is ‘opgeleid' door Julian Robertson van Tiger Global. De inmiddels 80 jarige Julian Robertson met de bijnaam ‘'The Wizzard of Wall Street'' is de oprichter van het best presterende hedge fund ooit.

Ook andere hedge fund managers opgeleid door dezelfde Robertson zitten short in Gemalto. De fondsen Lone Pine van Stephen Mandel en Blue Ridge van John Griffen zitten namelijk beide ook short in Gemalto.

De beweegredenen van deze hedge funds zijn onbekend, maar duidelijk is dat zij weinig gecharmeerd zijn van Damrak nieuwkomer Gemalto.

Toch hoeven beleggers de komst van shortsellende hedgefondsen niet direct te vrezen. Zij hebben het vaak genoeg bij het verkeerde eind.

Zo zaten Maverick Capital, Lone Pine Capital en Blue Ridge allen ook short in het aandeel Nokia toen Microsoft een bod deed op de mobieltjestak van het bedrijf, het aandeel is dit jaar al 67% gestegen een pijnlijke short dus voor deze hedge funds.

Ook Gemalto is tot nu een slechte short geweest: recent steeg het aandeel Gemalto naar het hoogste punt ooit.

Maverick Capital heeft de short blootstelling twee weken geleden verminderd van 1.94% naar 1.79%.