VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Politiek gekrakeel en de onrust op financiële markten

Met politieke onrust rond twee van de drie grootste schuldenaren ter wereld is het niet gek dat financiële markten onrustig worden.Als het politiek gekrakeel  wegebt is het weer het fundament van de economie dat de koersen bepaalt.

Zowel in de Verenigde Staten als in Italië kwamen lang sluimerende conflicten afgelopen weekend tot uitbarsting. De VS zijn nummer 1 wat betreft de omvang van de staatsschuld, Italië is nummer drie.

In de VS liggen republikeinen en democraten al lange tijd met elkaar in de clinch over de begroting. Elke keer lieten politici het op het laatste moment aankomen om tot een oplossing te komen.

Deadline
Het zoveelste gevecht over de begroting is de laatste weken geëscaleerd. Washington loopt nu tegen twee deadlines aan. De eerste verloopt morgen. Dan moet er goedkeuring zijn voor het doen van overheidsuitgaven. Als die er niet is, zullen delen van de federale overheid de deuren tijdelijk moeten sluiten.

Daarnaast is er halverwege oktober een nieuwe verhoging van het schuldplafond nodig. Deze deadline is minder hard dan die van 1 oktober. Het Amerikaanse ministerie van Financiën kan schuiven met betalingen en prioriteit geven aan rente en aflossing op staatsschulden.Berlusconi bindt in
In Italië zorgde Silvio Berlusconi ondertussen weer voor politiek tumult. De oud-premier wilde ministers van zijn partij dwingen om op te stappen. Daardoor zou de zittende regering van premier Letta geen meerderheid meer hebben, met alle onzekerheid van dien over de hervormingen die Italië moet doorvoeren. Berlusconi heeft inmiddels moeten inbinden, het einde van zijn politieke invloed wordt aangekondigd, maar dat is niet voor het eerst. In eerste reactie op de politieke problemen in Italië gingen de aandelenbeurzen maandag onderuit. In Japan verloor de beurs meer dan 2 procent en ook in Europa waren de borden roodgekleurd.

Onderuit
Als veilig geachte staatsobligaties van Duitsland en Nederland en de goudprijs zaten in de lift. Italiaanse staatsleningen gingen onderuit.

Achter het conflict in de VS gaat een ingewikkeld machtsspel schuil rond de nieuwe zorgwet en de politieke verhoudingen. Vanuit het perspectief van belegger is het echter belangrijk om te zien dat dit soort crises tot nu toe altijd zijn opgelost en dat financiële markten daarna altijd normaliseren.

Dit gebeurde bijvoorbeeld bij de zo gevreesde botsing over het schuldplafond in de zomer van 2011. Vantevoren werd voorspeld dat het onmogelijk zou zijn om tot een oplossing te komen en dat de wereld een nieuwe financiële crisis tegemoet ging.

De Amerikaanse S&P 500-index daalde rond dit conflict met 15 procent, maar was een half jaar later weer op peil. Dit ondanks de Europese schuldencrisis.

Op herhaling

De politieke crisis in Rome was de zoveelste in een lange lijst. Sinds de tweede wereldoorlog heeft Italië gemiddeld elk jaar een nieuw kabinet gekregen. Desondanks heeft Italië in omvang nog steeds de achtste economie van de wereld en de derde van Europa.

Het nieuws over de echte economie dat naar buiten komt is de laatste tijd overwegend positief. De Amerikaanse economie groeit gematigd maar gestaag door, bedrijven zien dat Europa de bodem heeft bereikt en het CBS ziet zelfs in Nederland een voorzichtig economisch herstel.

Uiteindelijk is het vooral die ontwikkeling die financiële markten drijft. Als het politieke gekrakeel is gaan liggen, zijn het de economische fundamenten waar beleggers naar kijken.