VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

01 oktober 2013

ASN Milieu en Waterfonds

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

ASN belegt het haar toevertrouwde geld niet zelf maar heeft het beheer uitbesteed aan de Britse vermogensbeheerder Impax Asset Management. Die belegt de miljoenen aan beleggersgeld  wereldwijd in bedrijven die zich richten op de ontwikkeling, productie en verkoop van technologieën en systemen die milieuproblemen helpen oplossen. Waterbehandeling is goed voor de helft van de portefeuille, duurzame energie en recycling voor de andere helft.  

Fondsmanager: Impax Asset Management
ISIN-code: NL0000280501
Fondsvermogen: 224 miljoen euro

Geschikt:  Voor duurzame beleggers die willen beleggen in meer dan alleen waterbedrijven. De focus ligt op de jongere en kleinere bedrijven die niet per se dividend uitkeren.  

Rapportcijfers
Rendement & risico: 0

De prestaties van het ASN Milieu en Waterfonds zijn afgelopen jaren slecht geweest. Het fonds bleef met een vijf jaarsrendement van 35 procent ruim 25 procent achter bij de zelf gekozen MSCI World Small Midcap-index. Vergeleken met indexfonds iShares Global Water, loopt het fonds 12 procent achter. Ook gecorrigeerd voor risico (koersschommelingen) was het rendement de afgelopen jaren minder goed dan dat van de passieve concurrent (de indexvolgende tracker van Ishares).

Terugblik & vooruitzichten: 1
Via maandelijkse factsheets houdt ASN beleggers op de hoogte van prestaties, marktontwikkelingen en wijzigingen in de portefeuille.

Samenstelling portefeuille: 1
De portefeuille wijkt per definitie af van veel andere beleggingsfondsen, omdat de fondsmanagers te maken hebben met veel restricties: door strenge duurzaamheidscriteria bestaat het beleggingsuniversum uit slechts 110 aandelen.     

Team: 0
Zonde dat ASN alleen meedeelt dat Impax Asset Management het fonds beheert, want via de website van deze beheerder is wel degelijk goede informatie te vinden over de poppetjes die de beleggingsstrategie beheren. Dat moet beter.

Zelf beleggen: 0
Nee, ASN is bang voor belangenverstrengeling. Jammer, want beleggen in eigen fonds is een teken van vertrouwen.     

Prestatievergoeding: 0
Het fonds kent geen prestatievergoeding. De belangen tussen de fondsaanbieder en de fondsbeleggers zijn hierdoor niet in lijn.

Informatievergoeding: 1
De informatievoorziening van ASN is voldoende: alle essentiële informatie als jaarverslag, prospectus en maandelijkse factsheet zijn te vinden op de website, informatie over bijvoorbeeld de beheerders niet. 

Jaarlijks doorlopende kosten: 0,5
Het fonds is met 1,76 procent aan jaarlijks doorlopende kosten niet goedkoop, maar voor een themafonds valt het op zich mee.  

Transactiekosten: 1
Vorig jaar waren de transactiekosten voor het aan- en verkopen van effecten in het beleggingsfonds 0,07 procent. Beleggers moeten zelf wel even de rekenmachine erbij pakken om dit uit te rekenen.  

Toegevoegde waarde: 1
Er is geen fonds dat zo goed uitlegt welke bedrijven wel of niet in het beleggingsuniversum worden opgenomen, zo is Grontmij onlangs verwijderd door het leveren van diensten aan de kernenergiesector. De toegevoegde waarde van het fonds ligt hierdoor wel puur bij fans van duurzaam beleggen.

Oordeel: 5,5
Het fonds heeft een onderscheidende duurzame propositie en krijgt hierdoor een krappe voldoende.

Beleggers die investeren in water- en milieubedrijven an sich al duurzaam genoeg vinden, moeten de veel goedkopere passieve concurrenten echter niet afschrijven. 5,5 procent van het achterblijven bij de passieve trackers op de S&P Global Water 50 wordt verklaard door de hogere jaarlijks doorlopende kosten. 


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}