VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

01 september 2013

KBC Eco Fund Water

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Minimaal driekwart van het geld dat beleggers in het KBC Eco Fund Water hebben belegd gaat naar aandelen van bedrijven die actief zijn in onder meer watervoorzieningen, waterbehandelingstechnologieën en milieubeheer.

Fondsmanager: Jens Peers
ISIN-code: BE0175479063
Fondsvermogen: 127 miljoen dollar

Geschikt: Voor beleggers die op zoek zijn naar een fonds dat investeert in watergerelateerde bedrijven. Er zit ook een duurzaam filter in, dus dat kan een bepaalde groep beleggers over de streep trekken. Of het fonds een index probeert te verslaan is volstrekt onduidelijk. 

Rendement & risico: 0
Het rendement was de afgelopen jaren positief met een plus van 38 procent over de afgelopen 5 jaar. Ten opzichte van de passieve watertracker van iShares blijft het fonds van KBC 8 procent achter. Ook kende het fonds meer risico (koersschommelingen).   

Terugblik & vooruitzichten: 1
Elk kwartaal schrijft de fondsmanager een terug- en vooruitblik. Dat doet KBC goed, want beleggers weten hierdoor bijvoorbeeld dat de helft van de portefeuille in waterinfrastructuuraandelen zit, omdat deze bedrijven vaak een sterke marktpositie hebben en een bovengemiddelde winstgroei.        
 
Samenstelling portefeuille: 1    
Van de drie beleggingsfondsen heeft het Belgische waterfonds de meest geconcentreerde portefeuille (40 aandelen), dat is positief. Ook werkt het fonds net als ASN met uitsluitingscriteria, waardoor het universum wat kleiner is.      

Prestatievergoeding: 0
Het fonds werkt helaas niet met een prestatievergoeding, waardoor de belangen tussen de fondsmanager en de beleggers niet in lijn liggen.

Zelf beleggen: 0
Onduidelijk is of de fondsmanagers  in het eigen fonds beleggen. Geen teken van vertrouwen.   

Team: 0
Wie de fondsmanager van het fonds is staat niet op de website van KBC, om  maar te zwijgen over mogelijke teamgenoten en hun cv’s.  KBC gaat hier de mist is.

Informatievoorziening: 0,5
Er is informatie vindbaar over dit fonds op de KBC-website, maar dan gaat het echt om de basis. Het moet echt een stuk beter kunnen, voornamelijk op het gebied van de beheerders en de vergelijking van de rendementen met een benchmark. 

Jaarlijks doorlopende kosten: 0
Het fonds is met jaarlijks doorlopende kosten van 1,9 procent duur.

Transactiekosten: 1
In het jaarverslag vinden beleggers de transactiekosten van het fonds. Wel moeten beleggers de percentages zelfs berekenen: vorig jaar was dat 0,06 procent.

Toegevoegde waarde: 0,5
Er probeert waarde toe te voegen door het volgen van duurzame criteria, maar is in zijn uitleg minder uitgebreid dan ASN. Omdat het fonds een beperkt aantal aandelen durft te kiezen toch een half punt voor het KBC Eco Water fonds. 

Oordeel: 4
Belgische fondshuizen blinken doorgaans niet uit in informatievoorziening, dat geldt ook voor KBC. Er is niks te vinden over een vergelijkingsindex om prestaties tegen af te zetten, ook is er geen informatie (zelfs geen naam) over de beheerders .

In combinatie met tegenvallende resultaten, deels te verklaren door de hoge kosten, zorgt ervoor dat het waterfonds van KBC een onvoldoende krijgt. 


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}