VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

03 oktober 2013

Vijf gevolgen van de opmars van energiereus Amerika

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De Verenigde Staten liggen op koers om dit jaar de titel van grootste energieproducent van de wereld over te nemen van Rusland. Het is een ontwikkeling met grote gevolgen voor de wereldeconomie en daarmee voor beleggers.

Volgens de wordt op dit moment in de VS dagelijks voor 22 miljoen vaten olie aan fossiele brandstoffen gewonnen. Daarmee is de productie van olie en gas die in Rusland voorbij.

Deze ontwikkeling was pakweg vijf jaar geleden ondenkbaar.

Toen leek de energieproductie in de VS over zijn piek heen te zijn. Maar het is ook nog geen jaar geleden dat het Internationaal Energieagentschap (IEA) dacht dat het nog drie jaar zou duren voor de VS Rusland voorbij zouden gaan.

Dat het nu al zover is laat zien hoe hard het gaat. Vijf gevolgen van het oprijzen van energiereus Amerika op een rij.

1. Een terugkeer van industrie en productie naar de VS

Een van de bewegingen van de afgelopen jaren is de terugkeer van industrie en productie uit lagelonenlanden. Dankzij de goedkope energie is de Amerikaanse industrie weer concurrerend met die in het buitenland.

Ook veel productiebedrijven zouden overwegen om banen terug te halen naar de VS. Dit is een ontwikkeling die verschillende topmannen van Nederlandse bedrijven hier ook zouden willen zien.

2. Minder export voor olie- en gasgedreven economieën
Door de grote productietoename hoeven de VS minder olie en gas in te voeren en kan op termijn zelfs meer uit- dan ingevoerd gaan worden. Dit raakt economieën die drijven op olie en gas.

Rusland zou volgens de zakenkrant de grootste verliezer zijn. Een Russische econome verwacht een exportdaling met tientallen procenten na 2015 met navenant effect op de economie.

Dat heeft dan ook direct impact op de Russische staatskas die voor meer dan 40 procent gevuld wordt met belastingen op de energiesector.

3. Een krimpend tekort op de Amerikaanse betalingsbalans
De afgenomen import van fossiele brandstoffen heeft ook bijgedragen aan een verkleining van het tekort op de Amerikaanse handelsbalans.

Halverwege het vorige decennium was dit tekort een vaak genoemd zorgpunt als het ging over de Amerikaanse economie.

In hoeverre die zorgen terecht zijn, is onderwerp van discussie. Dat het tekort krimpt en dat dit mede te danken is aan de schalierevolutie is hoe dan ook goed nieuws.

4. Werk voor dienstverleners en toeleveranciers olie- en gasindustrie
De olie- en gasindustrie werkt met een enorm netwerk aan dienstverleners en toeleveranciers. Al die bedrijven liften mee.

Een voorbeeld is het in Amsterdam genoteerde Core Lab waarvan de koers het afgelopen jaar bijna verdubbeld is. Ook tankopslagbedrijf als de VS op een bepaald moment stappen gaan zetten met de export van gas. Wereldwijd zijn dan tanks nodig om dit gas op te slaan.

5. Maar ook voor andere sectoren
De schalierevolutie strekt nog verder. Een voorbeeld van hoever dat gaat is AkzoNobel.

Het verf- en chemieconcern heeft een milieuvriendelijke chemische stof ontwikkeld die een alternatief is voor minder milieuvriendelijke chemicaliën die worden gebruikt bij de winning van schaliegas en -olie. Akzo hoopt zo ook een graantje mee te kunnen pikken.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}