VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beursgang Twitter lijkt meer op die van LinkedIn dan van Facebook

De aankondiging dat Twitter naar de beurs komt roept herinneringen op aan de beursgang van Facebook vorig voorjaar. Toch is de introductie bij beleggers beter te vergelijken met die van LinkedIn in 2011.

Twitter onthulde donderdag officieel dat het streeft naar een notering aan Wall Street.

Naar verwachting zal het bedrijf in november zijn beursdebuut maken. Hoe verhoudt deze beursgang zich tot die van andere internetbedrijven van de afgelopen jaren?

Winstgevendheid
Twitter is nog niet winstgevend. Het eerste halfjaar boekte het een nettoverlies van 69,3 miljoen dollar op een omzet van 253,6 miljoen dollar. Daarmee is het bedrijf geen uitzondering.

Zo waren zowel LinkedIn als Groupon verlieslatend toen ze naar de beurs kwamen. Beide bedrijven kwamen kort daarna in de zwarte cijfers.

Groeipotentieel
Dat Twitter nog verlies maakt wijst erop dat het in zijn bedrijfsontwikkeling minder ver is dan bijvoorbeeld Facebook of Google. Beide internetgiganten maakten al flinke winsten toen ze naar Wall Street kwamen.

De omzet van Twitter verdubbelde in 2012. Voor dit jaar wordt ongeveer 50 procent groei verwacht. Het bedrijf zou vooral nog kansen hebben om te groeien in de Verenigde Staten.

Dit maakt de aandelen mogelijk aantrekkelijker dan bijvoorbeeld die van Facebook vorig jaar omdat er meer opwaarts potentieel is. Dat betekent ook dat er meer risico is als de groei van het aantal gebruikers en adverteerders niet doorzet.

Omvang
Twitter mikt op dit moment op een opbrengst van 1 miljard dollar. Dat zou het bedrijf waarderen op ruim 12 miljard dollar. Daarmee is deze beursgang onvergelijkbaar met die van Facebook. Die bracht 16 miljard dollar op en waardeerde het bedrijf op meer dan 100 miljard dollar.

Deze beursgang zit eerder in de categorie van, opnieuw, LinkedIn dat grofweg 350 miljoen dollar ophaalde en een waardering van 4,25 miljard dollar kreeg.

Verwachtingen investeerders
In aanloop naar de beursgang van Facebook waren de verwachtingen extreem hoog gespannen. Het kon alleen maar tegenvallen, wat ook gebeurde. Beursbedrijf Nasdaq had op de eerste handelsdag grote computerproblemen. Daarnaast viel de koersontwikkeling tegen.

Sindsdien is er enige scepsis ten aanzien van internetbedrijven. Na Facebook zijn er geen klinkende namen uit Silicon Valley meer naar de beurs gekomen. De beursgang van Twitter is daarmee ook een testcase.

Een geslaagde beursgang zou de weg kunnen openen voor bedrijven die ook op de nominatielijst van Wall Street staan maar de boot hebben afgehouden. Het gaat dan bijvoorbeeld om AirBnB en Dropbox.