VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Onzekerheid rond NSI groeit na faillissement grootaandeelhouder

Wat gebeurt er met het omvangrijke aandelenpakket van vastgoedfonds Nieuwe Steen Invest dat in handen is van de Israëlische Habas Groep? Inmiddels zijn twee bieders afgehaakt en hebben schuldeisers Habas  failliet verklaard.

Het eens zo risicoloos lijkende Hoornse vastgoedfonds Nieuwe Steen Investments is in korte tijd in een soort wildwest-tafereel terechtgekomen.

Toen alles nog geweldig ging kwam het Israëlische Habas bij NSI in 2007 aan boord door het 21 procentbelang van de oprichtersfamilie Zeeman over te nemen.

Habas betaalde toen 22,24 euro per aandeel en financierde dit in belangrijke mate met schuldtitels, waaronder een lening van de Rabobank groot 40 miljoen euro.

De Rabobank heeft een eerste pandrecht op de NSI-stukken van Habas, een andere serie obligatiehouders een tweede pandrecht.

In maart van dit jaar verklaarde Habas in financiële moeilijkheden te zitten en niet meer aan zijn betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. Door de forse koersval van het aandeel NSI was de waarde van het onderpand fors geslonken.

Nu de schuldeisers faillissement van Habas hebben aangevraagd kan hieruit de conclusie getrokken worden dat er geen serieuze onderhandelingen meer spelen over een bod op de aandelen NSI in handen van Habas.

Geen deal
Medio augustus van dit jaar trok de Aspen Group zich terug uit de exclusieve onderhandelingen die het voerde met de Habas schuldeisers over de NSI aandelen.

Intussen liep er nog een bieding van Duet Asset Management van 5,50 per aandeel NSI op een totaalpakket van 15 procent.

Medio september kwam naar voren dat ook Duet zich had teruggetrokken. Er zouden echter meer geïnteresseerden zijn, waaronder Israel Levy. Ook dat heeft kennelijk niets opgeleverd.

Hindernissen
Er waren dan ook nogal wat hindernissen te nemen om de schuldeisers tevreden te stellen. Zo zal Rabobank eerst afbetaald moeten worden om de stukken NSI vrij te spelen voor verkoop.

De overige schuldeisers zouden daarmee met een bijzonder grote ‘haircut' van wel 80 procent genoegen hebben moeten nemen.

Dan is er nog sprake van een ongelijke verdeelsleutel tussen twee series obligatiehouders van Habas, daar slechts één serie verhaalrecht heeft op de NSI-aandelen. In de praktijk trekken beide series gelijk op.

Niet geheel duidelijk in het hele verhaal is wat er met het 5 procentbelang in NSI gebeurt dat indirect in handen is van de Mayer Group. Deze Mayer Group bezit 26 procent in Habas Star die het 20,5 procent belang van Habas in NSI bezit.

Risico's
Bij deze ontwikkelingen bestaat het risico dat de curator de NSI aandelen van Habas op de beurs te gelde gaan maken.

Geen prettige gedachte voor het vastgoedfonds dat niet ver weg lijkt van een kapitaalversterking via een aandelenemissie.

Een woordvoerder van NSI nuanceert dit risico. "De schuldeisers hebben er geen belang bij de stukken via de beurs te dumpen. Het gaat hier om verstandige partijen.

Bovendien speelt de precaire positie van Habas al ruim een half jaar. Wij proberen onze balans te versterken door vastgoed te verkopen."

Het is voor de toch al zo gehavende aandeelhouder NSI te hopen dat het allemaal met een sisser afloopt en het vastgoedfonds de eigen schulden onder controle kan houden en een volledig contant dividend kan blijven betalen.




Gerelateerde artikelen