VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Banken geen onbaatzuchtige weldoeners bij Imtech

ING en Rabobank gaven volgens Imtech een belangrijk vertrouwenssignaal, toen ze meteen na de winstwaarschuwing in juli ongevraagd 30 miljoen euro in het concern wilde steken. Toch valt het met de gulheid van deze banken wel mee.

De banken waren bereid miljoenen extra in het kwakkelende concern te investeren om aandelenemissie van Imtech te helpen slagen.

Van goedertierenheid is geen sprake. Rabobank en ING ontvingen preferente aandelen als tegenprestatie.

Naast allerlei fees, ontvangen ze 2,5 procent renteopslag bovenop de rente op de tienjaarstaatslening. Bovendien kunnen ze de prefs omwisselen tegen gewone aandelen met een conversieprijs van € 1,80.

Imtechs financieel directeur Hans Turkesteen liet dinsdag tijdens een bijeenkomst met beleggers weten dat prefs met deze conversiemogelijkheid veel beter te plaatsen zijn voor een onderneming die in problemen verkeert als Imtech, dan prefs met een hoger rentepercentage.

Commissarissen forse inkomenstoename
De vergadering, inclusief de VEB, keurde de forse inkomenstoename van de commissarissen goed. De voorzitter ontvangt 75.000 euro versus 52.500 eerder.

Na de ruim 40 procent toename, wordt de beloning marktconform. Bovendien heeft Imtech behoefte aan zwaargewichten en kwaliteit heeft zijn prijs. Voorlopig zullen de commissarissen veel tijd aan Imtech moeten spenderen, terwijl het afbreukrisico bovengemiddeld is.

Risicoprofiel
Tijdens de vergadering ontzenuwde cfo Turkesteen eerdere geruchten dat Imtech het risico loopt zijn kredietverplichtingen aan de banken te missen.

"Convenanten zijn niet in gevaar, anders had Imtech dit al naar buiten moeten brengen", aldus Turkesteen. Verkoop van bedrijfsonderdelen is slechts plan B en is niet aan de orde, volgens de bestuurder.

In plaats van afslanken kijkt Imtech liever naar mogelijkheden om de verdiensten op te schroeven. Zo heeft de technisch dienstverlener het eerste deel van een eerder aangekondigde mogelijke megaorder van honderden miljoenen euro binnengesleept.

Imtech heeft ook al 20 miljoen euro Vennootschapsbelasting terug ontvangen uit Duitsland na verrekening van de verliezen en verwacht nog 10 miljoen binnen een half jaar en 20 miljoen erna.

Imtech gaat ook nog proberen om geld terug te halen uit het door fraude omgeven project rond het Poolse Adventure World. Het gaat om 22 miljoen euro die eind september al betaald had moeten zijn, maar dat is niet gebeurd.

Schikking
Tijdens de vergadering werd ook nog gesproken over compensatie van beleggers die schade hebben geleden door de eerder dit jaar ontdekte fraude. Behalve compensatie van directe schade uit het verleden stelde de VEB eerder voor dat Imtech de nu zwaar gedupeerde (ex-)beleggers laat profiteren van toekomstig herstel van het bedrijf.

Door uitgifte van warrants kunnen (ex-)beleggers komende jaren met korting extra aandelen Imtech kopen.

Volgens Imtech staan grote beleggers niet te springen om warrants als deel van een schikking. De warrants worden gezien als een sigaar uit eigen doos. Hiermee wordt het onwaarschijnlijk dat warrants zullen worden toegekend aan gedupeerde beleggers, aangezien de ava hiervoor toestemming moet geven.

Het is maar de vraag of de grote beleggers nog steeds afwijzend hiertegenover staan, wanneer het alternatief een veel grotere claim in contanten is vanuit de gedupeerde beleggers.

Daaronder zijn ook veel ex-aandeelhouders die geen ander belang hebben dan te gaan voor schadevergoeding in contanten.